ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας - Στις 263.000 τον Νοέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πάνω από τις εκτιμήσεις οι νέες θέσεις εργασίας - Στις 263.000 τον Νοέμβριο
Αμετάβλητο στο 3,7% το ποσοστό ανεργίας στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών ανήλθαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, σε μια μέτρηση που έδειξε απροσδόκητη ανθεκτικότητα στην αμερικανική αγορά εργασίας εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού και του ενισχυμένου κόστους δανεισμού από την πολιτική της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, για τον Νοέμβριο προστέθηκαν 263.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 284.000 τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 200.000 θέσεις.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,7%, όπως τον Οκτώβριο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,6% για τον Νοέμβριο (έναντι εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,3%) και σε ετήσια βάση κατά 5,1% (έναντι εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 4,6%).

Η σημασία για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ

Τα στοιχεία έρχονται καθώς η Fed για τον Νοέμβριο προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των βασικών της επιτοκίων (κατά 0,75%) προκειμένου να περιορίσει τον υψηλό πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

Η άνοδος των επιτοκίων της τράπεζας αυξάνει τους φόβους των επενδυτών για ύφεση στην αμερικανική οικονομία, λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προ ημερών, ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε πως η τράπεζα θα μπορούσε να χαλαρώσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων ακόμα και από τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα παρακολουθεί στενά την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ για να διαπιστώσει το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής επηρεάζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διάθεση προσλήψεων από τους εργοδότες.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, μένει να φανεί εάν η ανθεκτικότητα στην αμερικανική αγορά εργασίας θα στείλει στους αξιωματούχους της Fed το «σήμα» για το ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων μπορεί να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Μειώθηκαν 2,9% οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο

Γερμανία: Σημαντική αύξηση για το εμπορικό πλεόνασμα - Στα 6,9 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider