Παράταση για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παράταση για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ
Μέχρι τις 30 Απριλίου 2023 παρατείνεται η προθεσμία υποοβλής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ.

Μέχρι τις 30 Απριλίου 2023 παρατείνεται η προθεσμία υποοβλής αιτήσεων στο πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια του Δημοσίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οδηγός του προγράμματος πρόκειται να τροποποιηθεί και εκτός από την παράταση, αυξάνεται και το ανώτατο όριο για την επιλεξιμότητα των προτεινόμενων επεμβάσεων στο πρόγραμμα από 1,50 ευρώ ανά εξοικονομούμενη πρωτογενή ενέργεια ετησίως (kWh/έτος), σε 1,80 ευρώ (η επιλεξιμότητα των δαπανών για το μεσοδιάστημα μέχρι και την τροποποίηση του οδηγού συνεχίζει να ισχύει).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα συνολικά κεφάλαια μέσα και από την αναμενόμενη για την υλοποίηση του προγράμματος μόχλευση θα ανέλθουν στα 920 εκατ. ευρώ.

Μέσω των δράσεων εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του δημοσίου τομέα ενώ θα επιτευχθεί, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι παρεμβάσεις και τα ποσοστά επιχορήγησης

Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού, συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το ποσοστό επιχορήγησης για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος ξεκινά από 50% με τις εξής παραμέτρους:

  • Εάν η αίτηση προβλέπει ότι το κτίριο θα επιτύχει αναβάθμιση κλάσης Β+ (αντί για το κατώτατο όριο που είναι η κλάση Β) ή ριζική ανακαίνιση, το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται σε 60%.
  • Εφόσον το κτίριο θα πετύχει ενεργειακή αναβάθμιση κλάση Β+ και πραγματοποιηθεί ριζική ανακαίνιση, το ποσοστό ανέρχεται σε 70%.
  • Εάν η υλοποίηση των παρεμβάσεων γίνει μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, προστίθεται επιπλέον 10% στο τελικό ποσοστό επιδότησης.
  • Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες για την προετοιμασία του φακέλου από τις 23 Φεβρουαρίου (ημέρα προδημοσίευσης του οδηγού του Προγράμματος) θα είναι επιλέξιμες εφόσον ενταχθούν στο «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό μέχρις εξαντλήσεως των πόρων.

Ποια κτίρια εντάσσονται στο πρόγραμμα

Οι χώροι που θα αναβαθμιστούν αναμένεται να βελτιώσουν την ενεργειακή τους κλάση κατά δύο κατηγορίες μεσοσταθμικά, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Συγκεκριμένα, στο νέο Πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν:

  • Τα κτίρια της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης.
  • Τα κτίρια των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Τα κτίρια των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
  • Ανάλογα με τις παρακάτω κατηγορίες χρήσεων:
  • Κτίρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία.
  • Κτίρια Εκπαίδευσης, όπως σχολεία και Πανεπιστήμια.
  • Κτίρια Γραφείων, όπως οι εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια.
  • Κτίρια για Λοιπές Χρήσεις, όπως κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικά ιδρύματα.

Με την πλήρη υλοποίηση του «ΗΛΕΚΤΡΑ» υπολογίζεται ότι η συνολική εκτιμώμενη μείωση ηλεκτρικής κατανάλωσης ανά έτος θα ανέλθει στις 600 GWh, η μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρικό ρεύμα μετά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα ανέλθει στα 96 εκατ. ευρώ και η μείωση της ετήσιας εκπομπής ρύπων από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων θα είναι στους 364.000 τόνους Co2eq.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ: Πόσο θερμός είναι ο ελληνικός δημόσιος τομέας στο να αναβαθμιστεί ενεργειακά

Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ: Στον «αέρα» το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

«Μποναμάς» έως 920 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίους κατασκευαστές από το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» - Ενεργειακή εξοικονόμηση 30%

gazzetta
gazzetta reader insider insider