Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ: Πόσο θερμός είναι ο ελληνικός δημόσιος τομέας στο να αναβαθμιστεί ενεργειακά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ: Πόσο θερμός είναι ο ελληνικός δημόσιος τομέας στο να αναβαθμιστεί ενεργειακά
Έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά του ευρύτερου δημόσιου τομέα καταγράφεται ήδη για το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ.

Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ το οποίο επιδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του ευρύτερου δημοσίου, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «τρέχει» από τα μέσα Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θεωρείται πολλά υποσχόμενο.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έχει βγει στον αέρα εδώ και μόλις λίγες ημέρες, όπως αναφέρει σχετική πηγή μιλώντας στο Insider.gr, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον από την πλευρά του ευρύτερου δημόσιου τομέα. «Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για την υποβολή έργων ενεργειακής αναβάθμισης τόσο από την πλευρά δημόσιων φορέων, από την πλευρά των δήμων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφεται μάλιστα μέχρι στιγμής από την πλευρά σχολείων αλλά και άλλων δημόσιων κτιρίων όπως είναι νοσοκομεία, κτίρια που στεγάζουν δημαρχεία κλπ», σημειώνει σχετικά.

Το τρέχον πρόγραμμα αποτελεί τη μεγαλύτερη τονωτική ένεση για το δημόσιο τομέα, ο οποίος με βάση της καταναλώσεις έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ενεργοβόρος. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2021 πλήρωσε 700 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ ενώ με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο σε 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης ήταν 4450 γιγαβατώρες το 2020 και 5.340 γιγαβατώρες το 2021, δηλαδή κατέγραψε αύξηση 20% ενώ το 2022 αναμένεται να κυμανθεί σα ίδια επίπεδα και αντιστοιχεί στο 10,8 % της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα.

Μέσω των δράσεων εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 2.5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του δημοσίου τομέα ενώ θα επιτευχθεί, κατ’ ελάχιστον, 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας που απαιτείται για τις ανάγκες των τεχνικών συστημάτων που εξυπηρετούν το κτίριο και 30% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα συνολικά κεφάλαια μέσα και από την αναμενόμενη για την υλοποίηση του προγράμματος μόχλευση θα ανέλθουν στα 920 εκατ. ευρώ και δεδομένου ότι οι δράσεις αφορούν σε όλο τον κλάδο της κατασκευής, της ανακαίνισης και της εξοικονόμησης, αναμένεται να ωφεληθούν παράπλευροι κλάδοι και επαγγέλματα. (μπορείς να συμπληρώσεις κάτι επιπλέον πιο συγκεκριμένο εδώ και αν μπορείς και ένα σχόλιο για το σε ποια φάση βρίσκεται ακριβώς; Π.χ εάν έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κλπ;).

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ εντάσσεται στην κυβερνητική στρατηγική η οποία με αντίστοιχα προγράμματα και δράσεις στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% τον επόμενο χρόνο και κατά 30% ετησίως μεσομακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το ESG αρχίζει να γίνεται πράξη και στο ελληνικό δημόσιο

Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ: Στον «αέρα» το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Σκρέκας: Η κατανάλωση δημοσίου φτάνει στο 10,8% του συνόλου – Μείωση 10% για τον επόμενο χρόνο - Αρχίζει το Ηλέκτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider