Γερμανία: Σε τροχιά ανάκαμψης το καταναλωτικό κλίμα τον Δεκέμβριο - Παραμένει σε χαμηλό επίπεδο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Σε τροχιά ανάκαμψης το καταναλωτικό κλίμα τον Δεκέμβριο - Παραμένει σε χαμηλό επίπεδο
Η συνεχιζόμενη απροθυμία για κατανάλωση είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία καθώς αναμένεται να συνεχίσει να σταθεροποιείται τον Δεκέμβριο, αν και θα παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο.

Ο μακροπρόθεσμος δείκτης καταναλωτικού κλίματος της ομάδας έρευνας αγοράς GfK προβλέπει ότι η εμπιστοσύνη θα αυξηθεί στο -40,2 τον Δεκέμβριο από -41,9 τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεψαν μέτρηση -40, σύμφωνα με το Marketwatch.

«Ο μακροχρόνιος φόβος των καταναλωτών για εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έχει χαλαρώσει κάπως, κάτι που έχει ελαφρώς θετικό αντίκτυπο στο καταναλωτικό κλίμα, δήλωσε ο ειδικός καταναλωτών της GfK, Rolf Buerkl. Πρόσθεσε επίσης ότι παρά τις μικρές βελτιώσεις, η κατάσταση παραμένει απαιτητική.

Η GfK χρησιμοποιεί δεδομένα από τον τρέχοντα μήνα για να εξαγάγει συμπεράσματα για τον επόμενο μήνα. Τόσο οι οικονομικές προσδοκίες όσο και οι προσδοκίες εισοδήματος έχουν αυξηθεί ελαφρώς, ενώ η τάση για αγορές έχει υποστεί ελάχιστες απώλειες.

Οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν μέτρια για 2ο συνεχόμενο μήνα, ανερχόμενες στο -54,3 τον Νοέμβριο από -60,5 τον Οκτώβριο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη όσον αφορά το εισόδημα επωφελείται από την πτώση των τιμών της ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες, αναφέρει η έκθεση.

Οι οικονομικές προσδοκίες βελτιώθηκαν επίσης, καθώς ανεβαίνουν στο -17,9 τον Νοέμβριο από -22,2 τον Οκτώβριο. Ο δείκτης παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σύμφωνα και με τη GfK.

«Οι καταναλωτές αναμένουν ότι η ύφεση θα είναι αναπόφευκτη στο εγγύς μέλλον, συμφωνώντας έτσι με τους οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι αναμένουν επίσης ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 0,5% το επόμενο έτος», επισημαίνεται στην έκθεση.

Μετά την μικρή άνοδο τον προηγούμενο μήνα, η τάση για αγορές μειώνεται στο -18,6 τον Νοέμβριο από -17,5 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η συνεχιζόμενη απροθυμία για κατανάλωση είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την GfK.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία - Ifο: Η ύφεση θα είναι μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί

ΗΠΑ: Στα «τάρταρα» το καταναλωτικό κλίμα το Νοέμβριο - Σε χαμηλό από τον Ιούλιο

Ρεύμα: Στα 22,1 λεπτά του ευρώ ανά KWh η επιδότηση Δεκεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider