Βρετανία: Μικρή «ανάσα» για το λιανεμπόριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Μικρή «ανάσα» για το λιανεμπόριο
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας του λιανικού εμπορίου θα αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις το 2023», δήλωσε η Λίζα Χούκερ της PwC.

Ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Βρετανίας αυξήθηκε τον Οκτώβριο, αλλά τα σημάδια ανάκαμψης φαίνονται αναιμικά καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και η ασθενής εμπιστοσύνη των καταναλωτών αποδυναμώνουν τις προοπτικές.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,6% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, αντιδρώντας στην πτώση 1,5% του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Παρασκευή. Ωστόσο, οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι πωλήσεις θα ενισχυθούν κατά 0,7%.

Η θετική επίδοση του Οκτωβρίου θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί σε στατιστικές ιδιορρυθμίες καθώς πολλές επιχειρήσεις τέλεσαν υπό αργία ως φόρο τιμής προς την Βασίλισσα Ελισάβετ Β', την ημέρα της κηδείας της.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τομέας του λιανικού εμπορίου θα αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες προκλήσεις το 2023», δήλωσε η Λίζα Χούκερ της PwC.

Aξίζει να σημειωθεί πως ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,1% έναντι 10,1% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 10,7%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 2% έναντι 0,5% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,8%.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών, από το 11,2% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 1981. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών ανά κλάδους της οικονομίας σημειώθηκε στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ροφήματα, που είδαν άνοδο 16,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 1977.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Ξεκίνησαν οι απολύσεις - «Θα συνεχιστούν και το 2023»

Twitter: Ο Μασκ «κλείδωσε» εκτός γραφείων τους εργαζομένους - Μαζικές παραιτήσεις μετά το τελεσίγραφο

Υψηλό 40 ετών για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία - «Σκαρφάλωσε» στο 3,6%

gazzetta
gazzetta reader insider insider