Οριακά ηπιότερες οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο - Στο 10,6%

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριακά ηπιότερες οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο - Στο 10,6%
Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε σε 11 χώρες της ΕΕ, έμεινε σταθερός σε 3 και ενισχύθηκε σε 13.

Οριακά ηπιόερες αποδείχθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat. Ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ευρώ για τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στο 10,6% έναντι 9,9% τον Σεπτέμβριο και ενώ στην αρχική εκτίμηση της Eurostat για τον Οκτώβριο είχε διαμορφωθεί στο 10,7%.

Η στατιστική αρχή της ΕΕ ενσωμάτωσε την αλλαγή στις προβλέψεις για την Ελλάδα που καταγράφουν ηπιότερη άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης, με την ΕΛΣΤΑΤ να ανακοινώνει άνοδο τιμών 9,1% στη χώρα μας για τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως ο εναρμονισμένος δείκτης μετρά την πορεία των τιμών ανά την ΕΕ και κινείται (λόγω διαφορετικής στάθμισης) σε ελαφρά λίγο διαφορετικά επίπεδα από τον ελληνικό Γενικό Δείκτη.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο για τον Οκτώβριο στο 11,5%, έναντι 10,9% τον Σεπτέμβριο.

Οι χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ για τον Οκτώβριο ήταν η Γαλλία (7,1%), η Ισπανία (7,3%) και η Μάλτα (7,45).

Αντίθετα, τον υψηλότερο πληθωρισμό κατέγραψαν οι Εσθονία (22,5%), η Λιθουανία (22,1%) και η Ουγγαρία (21,9%).

Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός έπεσε σε 11 χώρες της ΕΕ, έμεινε σταθερός σε 3 και ενισχύθηκε σε 13, σύμφωνα με την Eurostat.

Ανά κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο του 2022 σημειώθηκε στην ενέργεια (+4,44%), στα τρόφιμα (+2,74%) και στις υπηρεσίες (+1,82%).

Σημειώνεται πως η προκαταρκτική ανακοίνωση της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία κατά τον Νοέμβριο αναμένεται στις 30 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Οι επιχειρήσεις που δρουν στο εξωτερικό είναι περισσότερο αισιόδοξες για την οικονομία

H JP Morgan «βλέπει» ήπια ύφεση στις ΗΠΑ το 2023 - Μείωση των επιτοκίων της Fed από το 2024

Αυτό που «περιμένει» η ΕΚΤ για να αλλάξει... βηματισμό με τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider