Βιλερουά της ΕΚΤ: Η «κορύφωση» του αμερικανικού πληθωρισμού είναι καλά νέα για όλους μας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά της ΕΚΤ: Η «κορύφωση» του αμερικανικού πληθωρισμού είναι καλά νέα για όλους μας
Τα σημάδια κορύφωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι μια ανακούφιση για τους ανά τον κόσμο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που αυξάνουν τα επιτόκια με ρυθμό ρεκόρ για να καταπολεμήσουν τις πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φρανσουά ΒΙλερουά ντε Γκαλό.

Τα σημάδια κορύφωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ είναι μια ανακούφιση για τους ανά τον κόσμο υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που αυξάνουν τα επιτόκια με ρυθμούς-ρεκόρ για να καταπολεμήσουν τις πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν πτώση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, με τον πληθωρισμό να αυξάνεται λιγότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο. Ο Βιλερουά εκτίμησε ότι αυτό ήταν ένα θετικό σημάδι στην παγκόσμια μάχη ενάντια στις υψηλότερες τιμές, επειδή οι ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά από τον κύκλο του πληθωρισμού.

Παρατήρησε, επίσης, σημαντική διάχυση της νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve στον υπόλοιπο κόσμο μέσω της ενίσχυσης του δολαρίου. «Τα σημάδια κορύφωσης του πληθωρισμού -βασικού και δομικού- στις ΗΠΑ την περασμένη Πέμπτη ήταν καλά νέα για όλους», είπε ο Βιλερουά στο πλαίσιο ομιλίας του σε συνέδριο του Europlace στο Τόκιο.

Η ΕΚΤ θα εστιάσει στον δομικό πληθωρισμό

Ο Γάλλος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής επανέλαβε την προσδοκία ότι η ΕΚΤ μπορεί να στραφεί σε πιο αργό ρυθμό αυξήσεων το επόμενο έτος αφού φέρει τα επιτόκιά της σε ένα «εύρος ομαλοποίησης» γύρω στο 2% τον Δεκέμβριο, από 1,5% που είναι σήμερα.

«Πέρα από αυτό, πιθανότατα θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια, αλλά μπορεί να το κάνουμε με πιο ευέλικτο και πιθανώς λιγότερο γρήγορο τρόπο», είπε. «Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν θα γίνουν μια νέα συνήθεια».

Ο αξιωματούχος είπε ςξάλλου ότι η ΕΚΤ θα επικεντρωθεί περισσότερο στους δείκτες του πληθωρισμού που αποκλείουν την επίδραση της ενέργειας και των τροφίμων για να αποφασίσει πότε θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«Μια ευνοϊκή συνθήκη για τη διακοπή της αύξησης των επιτοκίων θα ήταν μια σαφής ένδειξη αντιστροφής της τάσης στον δομικό πληθωρισμό», είπε ο Βιλερουά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αντιπρόεδρος Fed: Σύντομα θα προχωρήσουμε σε πιο αργές αυξήσεις επιτοκίων

Σκέψεις «αναπροσαρμογής» στον στόχο του 2% (πληθωρισμού) στην ΕΚΤ

Η Goldman Sachs αναμένει «σημαντική πτώση» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider