ΤΑΙΠΕΔ: Χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα «σκανάρει» το ΟΑΚΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα «σκανάρει» το ΟΑΚΑ
Ποιο είναι το αντικείμενο της προετοιμασίας του φακέλου κοινοποίησης προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση παροχής κρατικής ενίσχυσης στο ΟΑΚΑ. Το PPF, το Ταμείο Ανάκαμψης και η ανακαίνιση – εμπορική εκμετάλλευση.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή Στρατηγικής Σημασίας ως αρμόδια για την ωρίμανση, τη διενέργεια των διαγωνισμών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων για την υλοποίηση του έργου «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης -(ΟΑΚΑ)» , το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με δικαιούχο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το ΟΑΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ ως αρμόδιο μεταξύ άλλων για την ωρίμανση του έργου, αναζητάει υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου για την προετοιμασία του φακέλου κοινοποίησης προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση παροχής κρατικής ενίσχυσης στο ΟΑΚΑ.

Αντικείμενο σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης θα είναι η παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου για την προετοιμασία φακέλου κοινοποίησης προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση παροχής κρατικής ενίσχυσης στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο του έργου «Ανακαίνιση ΟΑΚΑ» που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  1. Μελέτη της σημερινής εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και αξιολόγηση της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων του.
  2. Μελέτη αντίστοιχων εγκαταστάσεων (εντός και εκτός Ελλάδος) και εκτίμηση της δυναμικής και προοπτικής του ΟΑΚΑ.
  3. Διαμόρφωση πρότασης για την εμπορική στρατηγική των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ, για τα επόμενα 25 έτη και καθορισμός των επιχειρησιακών του στόχων.
  4. Αναγνώριση, σε συνεργασία με το ΟΑΚΑ, απαιτούμενων παρεμβάσεων που θα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη των ανωτέρω επιχειρησιακών στόχων και αξιολόγηση αυτών αναφορικά με τη δυνατότητα και τον χρόνο εφαρμογής τους.
  5. Εξειδίκευση των βασικών δράσεων/παρεμβάσεων και ανάλυση, βάσει διαθεσιμότητας στοιχείων, των κρίσιμων παραμέτρων υλοποίησης. Ενδεικτικά: • Μισθώματα: Δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος από μισθώματα και χορηγίες και απαιτούμενες ενέργειες. • Λειτουργία: Δυνατότητες αναδιοργάνωσης και βελτίωσης λειτουργίας για την καλύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου. • Χρονοδιάγραμμα: Κατηγοριοποίηση των παρεμβάσεων επί των εγκαταστάσεων και προσδιορισμός προτεραιοτήτων, βάσει εμπορικότητας και ετοιμότητας. • Διαχείριση προβληματικών δραστηριοτήτων: Επανεξέταση στρατηγικής σε σχέση με τη διαχείριση λιγότερο αξιοποιήσιμων και κοστοβόρων μονάδων. • Οργάνωση: Εντοπισμός αναγκαίων παρεμβάσεων στην οργανωτική δομή για την καλύτερη υποστήριξη του μελλοντικού μοντέλου λειτουργίας.
  6. Ανάπτυξη οικονομικού μοντέλου, που θα περιλαμβάνει P&L και Cash Flow: Θα αναπτυχθούν 2 σενάρια, 1 χωρίς την πραγματοποίηση επενδύσεων και 1 με την πραγματοποίηση των επενδύσεων.
  7. Συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών που θα τροφοδοτήσουν το οικονομικό μοντέλο και θα διαμορφώσουν τις παραδοχές του.
  8. Εκτίμηση των οικονομικών προβλέψεων για όλα τα οικονομικά δεδομένα που θα χρειαστούν τόσο για το P&L όσο και για το Cash Flow, με ορίζοντα 25ετίας και για τα 2 σενάρια. • Σημειώνεται ότι για το σενάριο με την πραγματοποίηση των επενδύσεων, για την εκτίμηση των σχετικών στοιχείων κόστους και τα λειτουργικά έξοδα θα συνδράμει ο τεχνικός σύμβουλος του Έργου.
  9. Προβλέψεις για λήψη δανεισμού και σχετικές παραδοχές.
  10. Αξιολόγηση εμπορικής βιωσιμότητας μέσω ανάλυσης ευαισθησίας και άλλες πολλές ακόμα ενέργειες που περιλαμβάνουν μέχρι και επαφές με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της προσφοράς ορίζεται η Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Ανακαίνιση ΟΑΚΑ». Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 56.432.977 ευρώ. Στόχος του έργου είναι η επισκευή, συντήρηση και βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του Ολυμπιακού συγκροτήματος προκειμένου να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή του, να αποκατασταθεί η εικόνα του, να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να δημιουργηθούν νέα κέντρα εσόδων, με σκοπό να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, ζωντανό, ασφαλή και κερδοφόρο ή τουλάχιστον μη ζημιογόνο προορισμό αστικού αθλητισμού και αναψυχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Noval (Viohalco) – Brook Lane: Ποιο είναι το μεγάλο «πράσινο» γραφειακό project στο Μαρούσι

Η στρατηγική των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2023: Στροφή σε ψηφιακές επενδύσεις και έρευνα- Έμφαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

Σε «περιβαλλοντική διαβούλευση» το κτηριακό ΣΔΙΤ ύψους 140 εκατ. ευρώ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

gazzetta
gazzetta reader insider insider