ΤΑΙΠΕΔ: Νοέμβριο η αποσφράγιση για Αλεξανδρούπολη; - Ενέργεια, Λιμάνια, Ακίνητα στην «ατζέντα»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Νοέμβριο η αποσφράγιση για Αλεξανδρούπολη; - Ενέργεια, Λιμάνια, Ακίνητα στην «ατζέντα»
Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη μικρή καθυστέρηση της διαδικασίας για το λιμάνι της Β. Ελλάδας. Από βδομάδα «βγαίνει» διαγωνισμός για πώληση 67% του λιμένα Βόλου. Οι προσφορές για το «ιαματικό» ακίνητο στα Καμένα Βούρλα.

Δεν λείπουν τα ενδιαφέροντα θέματα από την ατζέντα του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα καθώς σε αυτή, και εφόσον τελικά δεν αλλάξει κάτι, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, λιμενικά assets (Βόλος, Αλεξανδρούπολη), η ενεργειακή ΛΑΡΚΟ ή και η «τύχη» ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου.

Βέβαια, σημαντικότερο όλων είναι ότι αναμένεται να αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ, τόσο στο κομμάτι που αφορά το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα την εκμίσθωση του εργοστασίου στη Λάρυμνα όσο και του ειδικού διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων. Μετά την αποσφράγιση, θα σταλούν τα έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος/Ενέργειας.

Λιμάνια: «Βγαίνει» ο Βόλος, εν αναμονή για Αλεξανδρούπολη

Ωστόσο, σημαντική θέση έχουν στην ατζέντα έχουν και οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων. Το Ταμείο αναμένεται να συζητήσει το θέμα της δημοσίευσης διεθνούς πρόσκλησης για εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, ενός ακόμα περιφερειακού asset που θα βγει προς αξιοποίηση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα αυτό θα έχουμε εξελίξεις, μάλλον από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι ξεπεράστηκαν κάποια προβλήματα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ενώ δόθηκε μέρος από τις εκτάσεις της χερσαίας ζώνης στον τοπικό Δήμο (ίσως υπάρξει και νέος γύρος παραχωρήσεων προς την τοπική αυτοδιοίκηση).

Όσον αφορά στον διαγωνισμό για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης στον οποίο έχουν καταθέσει προσφορές δύο σχήματα, η Quintana Infrastructure & Development και η κοινοπραξία των Black Summit Financial, Euroports, EFA Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο νικητής προφανώς και δεν θα «βγει» σήμερα. Αρχικά προβλέπονταν η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών (ίσως και νέος γύρος προσφορών, βελτιωμένων). Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν διευκρινήσεις επί κάποιων νομιμοποιητικών εγγράφων οπότε μάλλον η αποσφράγιση πάει για αργότερα, μέσα στον Νοέμβριο. Επιπρόσθετα, θα χρειαστούν και άλλες διαδικασίες στη συνέχεια. Ωστόσο, μένει να φανεί τελικά ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου σε έναν διαγωνισμό που έχει και γεωπολιτικό χαρακτήρα, στον οποίο επί της ουσίας κυριαρχούν αμερικανικά συμφέροντα (είναι και βάση ανεφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη).

Τα Καμένα Βούρλα και ο όμιλος Μήτση

Μια και ο λόγος για περιφερειακά περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου στην Ιαματική Πηγή Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, έκτασης σχεδόν 468 στρεμμάτων. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, δεδομένης και την λειτουργίας εντός της έκτασης (από παλιά σύμβαση) του ξενοδοχείου «Γαλήνη», μάλλον θα πρέπει να αναμένεται ενδιαφέρον από τον όμιλο Μήτση. Πάντως, μέσα στην έκταση υπάρχουν και άλλα κτήρια – διατηρητέα (π.χ. ξενοδοχείο, υδροθεραπευτήριο). Οπότε, η αξιοποίησή τους θα γίνει συνολικά. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από άλλους ομίλους αλλά μάλλον το γκρουπ Μήτση είναι αυτό που εκτιμάται ότι θα δώσει την πιο ισχυρή προσφορά. Ωστόσο, αυτά θα επιβεβαιωθούν ή όχι από βδομάδα. Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 468 στρέμματα, με δομημένη επιφάνεια 23.255 τ.μ. και εντός σχεδίου τμήμα 172.158 τ.μ. Περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Γαλήνη» και τα ξενοδοχεία «Ράδιον», «Θρόνιον», καθώς και το Υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία από το ΥΠ.ΠΟ.Α.). Εντός του ακινήτου λειτουργεί η σύγχρονη, πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων Γαλήνη, με κέντρο wellness & spa και το υδροθεραπευτήριο Ιπποκράτης, τροφοδοτούμενα από ιαματικές πηγές, για τις οποίες προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΔΙΤ: Έργα 6 δισ. ευρώ περιμένουν ωρίμανση, δεσμευτικές προσφορές ή... «υπογραφές» – Το «παζλ» των υποδομών και η δύσκολη συγκυρία

Logistics hub - Αττική: Στον «δρόμο» για τη Βουλή το «Θριάσιο I» - Εν αναμονή... προσφορών για το «Θριάσιο 2»

Μπαίνουν στην Παγκρήτια Μπάκος - Καϋμενάκης - Εξάρχου με ποσοστό 33%

gazzetta
gazzetta reader insider insider