Νέο «πλήγμα» στην οικονομία της Ευρωζώνης, υποχώρηση του PMI για 4ο διαδοχικό μήνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «πλήγμα» στην οικονομία της Ευρωζώνης, υποχώρηση του PMI για 4ο διαδοχικό μήνα
Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της S&P Global υποχώρησε στο 47,1, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013. Ο ΡΜΙ της Γερμανίας υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 44,1 από 45,7 προηγουμένως, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Γαλλία βρέθηκε στο 50, επίπεδο ορόσημο που οριοθετεί τη διεύρυνση από τη συρρίκνωση.

Συρρικνώθηκε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, ενισχύοντας έτσι τα σημάδια πως η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει σε ύφεση.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της S&P Global υποχώρησε στο 47,1, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2013 (εξαιρουμένης της περιόδου των πανδημικών lockdowns) και κάτω από τις εκτιμήσεις αναλυτών του Bloomberg που ανέμεναν διαμόρφωση του δείκτη στο επίπεδο του 47,6.

Αιτία για την ραγδαία επιδείνωση του δείκτη είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες «πλήττουν» τη ζήτηση, ωθώντας ορισμένες εταιρείες να συγκρατήσουν την παραγωγή τους λόγω χαμηλότερων πωλήσεων. «Ταγός» για την υποχώρηση του δείκτη στάθηκε η μεταποίηση, και κυρίως οι τομείς με ιδιαίτερη έκθεση στην ενεργειακή κρίση όπως ο κλάδος των χημικών και των πλαστικών. Έντονη αρνητική επίδραση κατεγράφη και στις υπηρεσίες, καθώς οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με άνοδο των τιμών στα προϊόντα και στο κόστος διαβίωσης.

Πτώση σημείωσαν και οι νέες παραγγελίες για αγαθά και υπηρεσίες, που υποχώρησαν σε ρυθμό που είχε να σημειωθεί σχεδόν μία δεκαετία, από τον Δεκέμβριο του 2012 (και πάλι εξαιρουμένων των μηνών των πανδημικών lockdowns).

Συνεχίζεται η συρρίκνωση του ΡΜΙ στη Γερμανία, αρνητική αντιστροφή στη Γαλλία

Ο ΡΜΙ στις δύο κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης αντικατοπτρίζει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη στο σύνολο της. Συγκεκριμένα, ακολουθώντας το ευρύτερο ρεύμα στην Ευρωζώνη, ο ΡΜΙ της Γερμανίας υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 44,1 από 45,7 προηγουμένως, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για την Γαλλία βρέθηκε στο 50, επίπεδο ορόσημο που οριοθετεί τη διεύρυνση από τη συρρίκνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί να θέλει να... κυβερνήσει κανείς το 2023; 

Adecco: Δεν επαρκεί ο μισθός για το 61% των εργαζομένων διεθνώς λόγω πληθωρισμού

Goldman Sachs - BofA για ευρωαγορές: Η χειρότερη χρονιά από το 2008

gazzetta
gazzetta reader insider insider