Ντάλι (Fed): Να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάλι (Fed): Να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων
«Ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για επιβράδυνση» στον ρυθμό αύξηση των επιτοκίων της Fed σύμφωνα με την Μαρί Ντάλι.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αν και δεν είναι ακόμη ώρα να «παραιτηθούν» από τις μεγάλες ανόδους, σύμφωνα με την Μαρί Ντάλι.

«Θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι κάτι που εξετάζουμε σε αυτό το σημείο, αλλά τα δεδομένα δεν συνεργάζονται», υπογράμμισε η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, τονίζοντας πως στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου «θα βρεθούμε με μια άλλη αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, και οι αγορές σίγουρα το έχουν συνεκτιμήσει αυτό, αλλά θα συνιστούσα πραγματικά στους ανθρώπους να μην χαλαρώσουν ακόμη».

Ωστόσο, σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, η κα Ντάλι σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «νομίζω ότι είναι η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε για επιβράδυνση».

Μια μετατόπιση σε πιο σταδιακές αυξήσεις 50 ή 25 μονάδων βάσης θα ήταν κατάλληλη καθώς το επιτόκιο αναφοράς της Fed πλησιάζει πιο κοντά στο «τελικό» επίπεδο, σύμφωνα με την ίδια, που συμπλήρωσε πως οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν τα επιτόκια να αυξάνονται το επόμενο έτος έως και 5% και στη συνέχεια να επιβραδύνονται, εξακολουθούν να είναι «μια αρκετά καλή ένδειξη για το πού πρέπει να πάμε».

Την περασμένη εβδομάδα ισχυρίστηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της πάνω από 4,5% το επόμενο έτος προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό ενώ έχει εκφράσει ανησυχία ιδιαίτερα για τις τιμές, οι οποίες εκτινάχθηκαν στο υψηλό 40 ετών τον Σεπτέμβριο. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πόσο περιοριστικοί μπορούμε να είμαστε. Σε αυτή τη φάση όλα εξαρτώνται από τα δεδομένα», προειδοποίησε η Νταλί σύμφωνα με το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γουίλιαμς (Fed): Δύσκολο να βρεθούν εργαζόμενοι στις ΗΠΑ

Κλοιός ΕΚΤ «σφίγγει» γύρω από τις τράπεζες - Προειδοποίηση και από την EBA

Στουρνάρας: Αντιμέτωπη με μια Λερναία Ύδρα η ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider