Καύσιμα: Επανέρχεται ο εφιάλτης των υψηλών τιμών

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Επανέρχεται ο εφιάλτης των υψηλών τιμών
Την ανιούσα έχουν πάρει και πάλι οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης επαναφέροντας μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος.

Την ανιούσα έχουν πάρει και πάλι οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης επαναφέροντας μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος όπου για μεγάλο χρονικό διάστημα οι οδηγοί αδυνατούσαν να «φουλάρουν» και η πολιτική ηγεσία λάμβανε μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών υιοθετώντας μέτρα επιδοτήσεων και εκπτώσεων στην αντλία.

Σε πολλά πρατήρια της χώρας οι τιμές μέσα στο τελευταίο διήμερο έχουν καταγράψει άνοδο που φθάνει και τα 10 λεπτά τείνοντας και πάλι να σπάσουν το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,994 ευρώ το λίτρο από 1,968 την προηγούμενη εβδομάδα ενώ για το diesel στα 1,961 ευρώ από 1,828 την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιατί ανεβαίνουν και πάλι οι τιμές των καυσίμων

Παρά τη σχετική πτώση των τιμών τις προηγούμενες εβδομάδες οι τιμές παραμένουν υψηλές σε σχέση με αυτές που ίσχυαν για το διάστημα από το 2015 μέχρι το τέλος του 2021. Μάλιστα, από την Πέμπτη, στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να αποσύρει 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως από την παγκόσμια αγορά, οι τιμές άρχισαν και πάλι να καταγράφουν άνοδο αψηφώντας τις ανησυχίες για πιθανή ύφεση. Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν περίπου 4% σε υψηλό πέντε εβδομάδων την Παρασκευή, ενώ το ισχυρό δολάριο τείνει να πιέσει τη ζήτηση πετρελαίου, καθιστώντας το αργό σε δολάρια πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων όπως είναι η Ελλάδα.

Μάλιστα η κίνηση του ΟΠΕΚ+ ώθησε τους διεθνείς οίκους να αναθεωρήσουν ανοδικά την πρόβλεψή τους για το πετρέλαιο προοικονομώντας νέες μελλοντικές αυξήσεις στην εγχώρια αγορά. Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου για φέτος και το 2023, καθώς αναμένει ότι η μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που συμφωνήθηκε από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ θα ασκήσει μεγάλες ανοδικές πιέσεις στις μελλοντικές τιμές.

Εάν η τελευταία μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ διατηρηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, αυξηθεί κατά 25 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με την πρόβλεψή τους για το Brent, με πιθανή αύξηση των τιμών σε περίπτωση που τα αποθέματα εξαντληθούν πλήρως, ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμα της Τετάρτης.

Στο πλαίσιο αυτό, η αμερικανική τράπεζα αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent για το 2022 στα 104 δολάρια το βαρέλι από 99 δολάρια το βαρέλι και το 2023 στα 110 δολάρια το βαρέλι από 108 δολάρια το βαρέλι.

Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει 104 και 110 δολάρια, αρκεί να γίνει μια συγκριτική προσέγγιση κατά το διάστημα των προηγούμενων μηνών όπου όταν το πετρέλαιο ήταν στα 10 δολάρια η τιμή της βενζίνης στην ελληνική αγορά κυμαινόταν σταθερά πάνω από τα 2,1 ευρώ το λίτρο.

Οι ανοδικές τάσεις που καταγράφει η διεθνής τιμή του πετρελαίου και η άμεση επίδραση που έχουν και στην ελληνική αγορά καυσίμων δεν αποκλείεται να ωθήσουν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να βγάλουν εκ νέου από τα συρτάρια τα προγράμματα επιδοτήσεων και να τα επαναφέρουν πιο δυναμικά στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Τη Δευτέρα οι πληρωμές του power pass- Δεν είναι προτεραιότητα ένα τρίτο fuel pass

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Αυξάνονται οι καταγγελίες για νοθείες – Μικρό καλάθι για Fuel Pass 2

Καύσιμα: Αναμένονται μέτρα ελάφρυνσης για το πετρέλαιο κίνησης – Στον πάγο η επιδότηση βενζίνης

gazzetta
gazzetta reader insider insider