Eπιστρoφή στα ορυκτά καύσιμα για ενεργειακούς γίγαντες της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eπιστρoφή στα ορυκτά καύσιμα για ενεργειακούς γίγαντες της Ευρώπης ενόψει του χειμώνα
Όλες οι εν λόγω μονάδες θα χρειαστούν συντήρηση προκειμένου να είναι έτοιμες για λειτουργία, ενώ «υπερεξειδικευμένοι εργαζόμενοι» θα πρέπει να εκπαιδευτούν για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Mε τις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα με κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που επιστρέφουν στα ορυκτά καύσιμα και δη, τον άνθρακα.

Η ενεργειακή εταιρεία Orsted θα συνεχίσει ή θα αρχίζει πάλι εργασίες σε τρεις εγκαταστάσεις ορυκτών καυσίμων μετά από εντολή των δανικών αρχών ώστε να «διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού ρεύματος» στη χώρα. Μάλιστα, η εντολή αφορά τη μονάδα 3 στον ηλεκτρικό σταθμό Esbjerg και τη μονάδα 4 στο σταθμό παραγωγής ενέργειας Studstrup, που αμφότερες χρησιμοποιούν άνθρακα ως κύρια πηγή καυσίμου αλλά και τη μονάδα 21 στο εργοστάσιο Kyndby, που χρησιμοποιεί ως καύσιμο το πετρέλαιο.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ηλεκτρικού ρεύματος, οι αρχές της Δανίας μας διέταξαν σήμερα να συνεχίσουμε καθώς και να επαναλάβουμε τις εργασίες σε ορισμένους από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με πετρέλαιο και άνθρακα», δήλωσε ο Μαντς Νίπερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Orsted.

«Θα συμμορφωθούμε, φυσικά, με την εντολή των αρχών της Δανίας και τώρα θα ξεκινήσουμε την προετοιμασία και τη συντήρηση των μονάδων καθώς και την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία τους», πρόσθεσε. Η εταιρεία που είναι σημαντικός παίκτης στην αιολική ενέργεια και έχει θέσει ως στόχο να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα μέχρι το έτος 2025, έλαβε εντολή να διατηρήσει τις τρεις μονάδες σε λειτουργία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024.

Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της Orsted, μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία, η γερμανική RWE θα θέσει σε ισχύ τρεις από τις μονάδες λιγνίτη που θα ενταχθούν προσωρινά στη μάχη για την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εξοικονόμηση του φυσικού αερίου. Η RWE ανέφερε ότι κάθε μία από τις μονάδες είχε χωρητικότητα 300 μεγαβάτ και «η ανάπτυξή τους δρομολογείται έως τις 30 Ιουνίου 2023».

Τα νέα για την RWE και την Orsted έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να ενισχύσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου στην ΕΕ πέρυσι, σύμφωνα με τη Eurostat. Η Μόσχα έχει μειώσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αφού οι χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις στο Κρεμλίνο ως αποτέλεσμα της απρόκλητης εισβολής του στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί ο πληθωρισμός θα διαρκέσει παραπάνω στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ - Οικονομολόγος αναλύει

Σε υψηλό 7 ετών τα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια στην Ευρωζώνη

Shell: Αναπόφευκτοι οι φόροι στις εταιρείες ενέργειας για την στήριξη των πιο ευάλωτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider