Βιλερουά (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα αυξηθούν «όσο χρειαστεί» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιλερουά (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα αυξηθούν «όσο χρειαστεί» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού
Ο Γάλλος τραπεζίτης είπε πως η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ πρέπει ταυτόχρονα να μην είναι υποστηρικτική ούτε να βλάπτει την οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της για «όσο χρειαστεί» προκειμένου να καταπολεμηθεί ο υψηλός δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο κεντρικό τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Φρανσουά Βιλερούα ντε Γκαλό.

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα NRC, ο Γάλλος τραπεζίτης ανέφερε πως ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ χρειάζεται να παραμείνει υψηλός για την καταπολέμηση του δομικού πληθωρισμού (οι τιμές χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα), που βρίσκεται στο 4,8%.

Ο Βιλερουά ανέφερε πως αυτός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και η μείωση του θα έχει θετικό αντίκτυπο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η ΕΚΤΑ αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, με τον Βιλερουά να υποστηρίζει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ πρέπει ταυτόχρονα να μην είναι υποστηρικτική ούτε να βλάπτει την οικονομία, σημειώνοντας ότι από το νέο έτος η ευρωτράπεζα πρέπει να περάσει σε ένα δεύτερο κύκλο κανονικοποιήση της νομισματικής της πολιτικής, που θα είναι «πιο ευέλικτο και πιθανά πιο ήπιος.

Δεν υποστηρίζω πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα σταματήσουν τότε, αλλά θα πρέπει να αποτιμούμε αναλυτικά τον πληθωρισμό και τις οικονομικές προοπτικές» πρόσθεσε ο Βιλερούα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων, αυξημένο των νέων δανείων τον Αύγουστο

Ισπανία: Λιγότεροι τουρίστες φέτος το καλοκαίρι παρά την εκτόξευση το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου

gazzetta
gazzetta reader insider insider