Βιλερουά (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα αυξηθούν «όσο χρειαστεί» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βιλερουά (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα αυξηθούν «όσο χρειαστεί» για την καταπολέμηση του πληθωρισμού
Ο Γάλλος τραπεζίτης είπε πως η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ πρέπει ταυτόχρονα να μην είναι υποστηρικτική ούτε να βλάπτει την οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της για «όσο χρειαστεί» προκειμένου να καταπολεμηθεί ο υψηλός δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο κεντρικό τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Φρανσουά Βιλερούα ντε Γκαλό.

Μιλώντας στην ολλανδική εφημερίδα NRC, ο Γάλλος τραπεζίτης ανέφερε πως ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ χρειάζεται να παραμείνει υψηλός για την καταπολέμηση του δομικού πληθωρισμού (οι τιμές χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα), που βρίσκεται στο 4,8%.

Ο Βιλερουά ανέφερε πως αυτός βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και η μείωση του θα έχει θετικό αντίκτυπο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η ΕΚΤΑ αύξησε τα βασικά επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, με τον Βιλερουά να υποστηρίζει πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ πρέπει ταυτόχρονα να μην είναι υποστηρικτική ούτε να βλάπτει την οικονομία, σημειώνοντας ότι από το νέο έτος η ευρωτράπεζα πρέπει να περάσει σε ένα δεύτερο κύκλο κανονικοποιήση της νομισματικής της πολιτικής, που θα είναι «πιο ευέλικτο και πιθανά πιο ήπιος.

Δεν υποστηρίζω πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα σταματήσουν τότε, αλλά θα πρέπει να αποτιμούμε αναλυτικά τον πληθωρισμό και τις οικονομικές προοπτικές» πρόσθεσε ο Βιλερούα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

ΕΥΔΑΠ: Προτείνει σταθερά οικιακά τιμολόγια, αύξηση στα πάγια και τέλος αποχέτευσης από το 2026

Οι πιο «χρυσές» ομάδες του 2025

Hydra Rock: «Μαζεύει» εγκρίσεις το mega σύνθετο τουριστικό project των 474,6 εκατ. του Γ. Βαρδινογιάννη

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider