Ρωσία: Αυξήθηκε ο ΔΤΚ για πρώτη φορά από τον Μάιο - Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Αυξήθηκε ο ΔΤΚ για πρώτη φορά από τον Μάιο - Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία
Μπορεί η ανεργία να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε στη Ρωσία, όμως οι πολίτες πιέζονται από την υψηλό πληθωρισμό και την αυξημένη ακρίβεια εν μέσω και των δυτικών κυρώσεων.

Το ποσοστό ανεργίας της Ρωσίας υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό 3,8% τον Αύγουστο, αλλά οι μέσοι μισθοί των Ρώσων μειώθηκαν σε μηνιαία βάση και ο εβδομαδιαίος πληθωρισμός επέστρεψε, δίνοντας μια μικτή εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Μετά από 11 συνεχόμενες εβδομάδες αποπληθωρισμού και για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε την εβδομάδα έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Η άνοδος έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο 7,5%.

Η οικονομία της Ρωσίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές βυθίζεται σε ύφεση, καθώς πλήττεται από τις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης για αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία σύμφωνα με το Reuters.

Στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία Rosstat έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,1% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, αλλά η παραγωγή αυτοκινήτων συρρικνώθηκε 69%, αποτελώντας τον κλάδο που επλήγη περισσότερο από τις δυτικές κυρώσεις.

Οι λιανικές πωλήσεις, που είναι ο κύριος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, μειώθηκαν κατά 8,8% τον Αύγουστο μετά από το αναθεωρημένο 8,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 13,71% στις 26 Σεπτεμβρίου από 13,92% μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας, ενώ η φρενήρης άνοδος στην αρχή του έτους να ανάγκασε κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 20% τον Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον ρυθμό της ανόδου των τιμών.

Ο υψηλός πληθωρισμός είναι εδώ και χρόνια «πονοκέφαλος» για τα ρωσικά νοικοκυριά, καθώς μειώνει τις δαπάνες τους και υποβαθμίζει το βιοτικό τους επίπεδο. Τα ποσοστά φτώχειας είναι σχετικά υψηλά στη Ρωσία και οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά δεν έχουν αποταμιεύσεις.

Από την αρχή του έτους ο ΔΤΚ έχει αυξηθεί κατά 10,32%, δήλωσε η Rosstat. Την ίδια περίοδο το 2021, ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 5,32%. Η κεντρική τράπεζα στοχεύει σε ετήσιο πληθωρισμό 4% και αναμένει να τον επαναφέρει σε αυτό το επίπεδο το 2024.

Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο αριθμός των ανέργων στη Ρωσία μειώθηκε στο 3,8% τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η στατιστική υπηρεσία άρχισε να δημοσιεύει τα νούμερα, το μακρινό 1992.

Τα στοιχεία του επόμενου μήνα ενδέχεται να ρίξουν φως στον αντίκτυπο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με δεκάδες χιλιάδες άνδρες ήδη να έχουν πάει στο εξωτερικό.

Παράλληλα, οι πραγματικοί μισθοί στη Ρωσία μειώθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, βιώνοντας ίδια μείωση με τον προηγούμενο μήνα. Οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν από έτος σε έτος στα 62.200 ρούβλια (1.083 δολάρια), αλλά μειώθηκαν από τα 66.572 ρούβλια τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Νομικές βάσεις για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Η Μόσχα θα χάσει 7 δισ. ευρώ από τις νέες κυρώσεις

Η Ρωσία δεν θα εκδίδει διεθνή διαβατήρια για όσους έχουν επιστρατευθεί

Φυσικό αέριο: Νέο ράλι για τις τιμές στην Ευρώπη, μετά από τις ενεργειακές απειλές της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider