«Βουτιά» των χρεώσεων στο ρεύμα τον Οκτώβριο – Οι τιμές ανά εταιρεία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» των χρεώσεων στο ρεύμα τον Οκτώβριο – Οι τιμές ανά εταιρεία
Αρκετές εταιρείες κινήθηκαν κάτω από τα 60 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον επόμενο μήνα, όταν οι χρεώσεις του Σεπτεμβρίου κινήθηκαν από 68 έως 80 λεπτά. Οι μειωμένες τιμές αναπροσαρμόζουν στα επίπεδα των 45 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα την επιδότηση στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης, ώστε να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα οι τιμές.

Αισθητά αποκλιμακωμένες είναι οι χρεώσεις για τον Οκτώβριο που ανακοίνωσαν χθες αργά το βράδυ οι προμηθευτές ρεύματος, έναντι του προηγούμενου μήνα, καθώς είναι ενδεικτικό ότι αρκετοί πάροχοι κινήθηκαν ακόμη και κάτω από τα 60 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Συγκριτικά, τον Σεπτέμβριο οι χρεώσεις κινήθηκαν από 68 έως 80 λεπτά του ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η χρέωση της ΔΕΗ διαμορφώνεται στα 59,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (για τις πρώτες 500 KWh), μειωμένη κατά 25% έναντι του Σεπτεμβρίου, όταν η εταιρεία είχε ανακοινώσει τιμή 78,8 λεπτών του ευρώ. Ακόμη χαμηλότερα κινήθηκε η Protergia με 57,63 λεπτά, ενώ η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 59,05 λεπτά.

Η τιμή της ΗΡΩΝ διαμορφώνεται στα 69,8 λεπτά του ευρώ, που με την έκπτωση συνέπειας ελαττώνεται στα 55,84 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ από τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές η Αέριο Αττικής θα χρεώσει τον Οκτώβριο κάθε κιλοβατώρα με 59,4 λεπτά, η οποία μειώνεται στα 57,4 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας. Η ZeniΘ ανακοίνωσε χρέωση 58,9 λεπτών του ευρώ, ενώ η NRG στα 57,9 λεπτά στο πρόγραμμα NRG Prime (το οποίο προβλέπει εφάπαξ εισφορά 75 ευρώ). Το αμέσως ακριβότερο πρόγραμμα της εταιρείας είναι στα 59,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η τιμή της ΕΛΙΝΟΙΛ καθορίσθηκε στα 59,9 λεπτά του ευρώ, της Watt & Volt στα 58,9 λεπτά και της Volterra στα 68,5 λεπτά. Τέλος η χρέωση των ΕΛΤΑ θα είναι 75 λεπτά, που με την έκπτωση συνέπειας ελαττώνεται στα 68 λεπτά, ενώ της WE Energy στα 69 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Θετική ανατροπή

Όπως έγραψε χθες το Insider.gr, στελέχη του κλάδου εκτιμούσαν ότι οι τιμές για τον επόμενο μήνα θα είναι σημαντικά μειωμένες συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του αερίου, όπως φαίνεται από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύεται το συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου στον oλλανδικό κόμβο. Ακόμη κι έτσι, πάντως, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι λίγες εταιρείες θα κινούνταν κάτω από τα 60 λεπτά του ευρώ.

Η ανατροπή φαίνεται να προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από την απόφαση αρκετών παρόχων να αξιοποιήσουν τον Οκτώβριο τα έσοδα που συγκέντρωσαν τον προηγούμενο μήνα, όταν όπως αποδείχθηκε κινήθηκαν πιο συντηρητικά από ό,τι εξελίχθηκε η διακύμανση του εγχώριου χονδρεμπορικού κόστους.

Σε κάθε περίπτωση, η θετική ανατροπή στις ονομαστικές χρεώσεις που θα ισχύσουν τον Οκτώβριο αναπροσαρμόζει προς τα κάτω και την επιδότηση που θα χρειαστεί, για να διατηρηθούν οι «καθαρές» λιανικές τιμές στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο. Έτσι, εκτιμάται πως επαρκεί μία επιδότηση της τάξης των 45 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (450 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης, γεγονός το οποίο θα μειώσει και το κονδύλι που θα χρειαστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης.

Αποκαλυπτήρια των κλιμακωτών επιδοτήσεων

Η ανακοίνωση των επιδοτήσεων στο ρεύμα και το αέριο θα γίνει σήμερα το πρωί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ενώ όπως έχει γράψει το Insider.gr, παράλληλα θα παρουσιαστεί το νέο μοντέλο στήριξης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, με τις κλιμακωτές επιδοτήσεις, ώστε να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η μεγαλύτερη ενίσχυση θα ισχύσει για την πρώτη κλίμακα, που θα καλύπτει μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες. Ελαφρώς μικρότερη θα είναι η επιδότηση για τις καταναλώσεις από 500 έως 1.000 kWh και ακόμη μικρότερη για τις καταναλώσεις πάνω από 1.000 κιλοβατώρες.

Πάντως, και για τις καταναλώσεις των δύο υψηλότερων βαθμίδων, τα νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση της αμέσως χαμηλότερης κλίμακας, αν μειώσουν τη ζήτησή τους σε ρεύμα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Στον αντίποδα, η ενίσχυση στο αέριο θα είναι οριζόντια, καλύπτοντας το σύνολο της κατανάλωσης. Βασική πηγή προέλευσης θα είναι οι εκπτώσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως και την περσινή χειμερινή περίοδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider