Σήμερα οι χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος για Οκτώβριο – Πού θα κινηθούν οι επιδοτήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Μοιράσου το
Σήμερα οι χρεώσεις των προμηθευτών ρεύματος για Οκτώβριο – Πού θα κινηθούν οι επιδοτήσεις
Τιμές μεταξύ 60-68 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα εκτιμάται ότι θα ανακοινώσουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού, με την επιδότηση να αναμένεται στα επίπεδα των 50 λεπτών ανά κιλοβατώρα για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης. Στα 10-12 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα η ενίσχυση στο αέριο, ώστε η λιανική τιμή να «κουρευτεί» στα 12-14 λεπτά.

Αποκλιμακωμένες έναντι του Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι οι χρεώσεις που θα ανακοινώσουν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος για τον Οκτώβριο, γεγονός το οποίο αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου που καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο ολλανδικό hub (TTF).

Έτσι, όπως αναφέρουν στελέχη από τον κλάδο της προμήθειας, οι χρεώσεις της συντριπτικής πλειονότητας των εταιρειών αναμένεται να κινούνται μεταξύ των 60 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα και των 68 λεπτών. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν, αρκετές εταιρείες προβλέπεται ότι θα «τοποθετούν» στο εύρος των 60-65 λεπτών, αφήνοντας μικρές πιθανότητες να υπάρξει ένας τουλάχιστον πάροχος που θα ανακοινώσει τιμή έστω και οριακά κάτω από τα 60 λεπτά (π.χ. 0,58 ή 0,59 ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεπτέμβριος «τρέχει» με τις ονομαστικές χρεώσεις των εταιρειών στο ρεύμα να κυμαίνονται από 68 έως 80 λεπτά του ευρώ. Τον Αύγουστο, οι τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι κινούνταν σε ένα εύρος από 47 έως 58 λεπτά του ευρώ. Επομένως, αν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, οι τιμές του Οκτωβρίου θα κινούνται ανάμεσα στους δύο μήνες που προηγήθηκαν.

«Αγκάθι» τα σκαμπανεβάσματα του TTF

Τον «χώρο» για μείωση των χρεώσεων ρεύματος τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου έδωσε η πορεία ελάττωσης των τιμών του αερίου στο TTF, η οποία καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, όπως έγραψε το Insider, χθες το συμβόλαιο Οκτωβρίου στον Ολλανδικό κόμβο κινείτο στα 175,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση κατά 6,28% και υποχωρώντας σε χαμηλό δύο μηνών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στελέχη του κλάδου, τα υφιστάμενα επίπεδα του αερίου θα δικαιολογούσαν ακόμη πιο χαμηλές χρεώσεις για τον Οκτώβριο, αν ωστόσο υπήρχε κάποια ένδειξη που θα συνηγορούσε στο ότι δεν θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες μία νέα εκτίναξη των τιμών του καυσίμου. Κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί πως δεν θα συμβεί, αν λάβει κανείς υπόψη του και μόνο το γεγονός ότι την προηγούμενη Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου, μέσα σε λίγες ώρες το συμβόλαιο Οκτωβρίου στο TTF εκτινάχθηκε κατά 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με τις αγορές να αντιδρούν στο γεγονός ότι η Κομισιόν δεν δρομολόγησε προς ώρας κάποια παρέμβαση στο αέριο.

Επιπλέον, ο εγχώριος κλάδος προμήθειας «κουβαλά» την αρνητική εμπειρία του Αυγούστου, όταν ορισμένες εταιρείες δεν διαμόρφωσαν τις τιμές τους με βάση τα πιο απαισιόδοξα σενάρια, με συνέπεια να «γράψουν» ζημιές στην προμήθεια τον συγκεκριμένο μήνα. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι οι πάροχοι θα κινηθούν συντηρητικά και τον επόμενο μήνα, ενσωματώνοντας και πάλι υψηλό risk premium στις προαφορές τους.

Λιανικές τιμές στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου

Σε αντίθεση με τις αισθητές αυξομειώσεις του TTF, στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι οι λιανικές τιμές ρεύματος να παραμένουν περίπου σταθερές από μήνα σε μήνα, προσαρμόζοντας ανάλογα τις επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τις χρεώσεις που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι, τότε η ενίσχυση που θα ανακοινώσει στη συνέχεια το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα κινηθεί στα επίπεδα των 50 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα (δηλαδή των 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα).

Η ανακοίνωση της επιδότησης θα γίνει πιθανότητα μεθαύριο Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου. Η διαφορά που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο και εφεξής είναι πως θα τεθούν σε εφαρμογή οι τρεις κλίμακες κατανάλωσης, με σκοπό να πριμοδοτηθεί η εξοικονόμηση ρεύματος. Επομένως, η ενίσχυση κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα ισχύσει για την πρώτη κλίμακα, που όπως έγραφε χθες το Insider.gr, θα καλύπτει μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες.

Ελαφρώς μικρότερη θα είναι η επιδότηση για τις καταναλώσεις από 500 έως 1.000 kWh και ακόμη μικρότερη για τις καταναλώσεις πάνω από 1.000 κιλοβατώρες. Πάντως, όπως έγραφε το Insider.gr, και για τις καταναλώσεις των δύο υψηλότερων βαθμίδων, τα νοικοκυριά θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση της αμέσως χαμηλότερης κλίμακας, αν μειώσουν τη ζήτησή τους σε ρεύμα κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Το «δίχτυ προστασίας» στο αέριο

Στην περίπτωση του αερίου, στόχος είναι να αποκλιμακωθεί δραστικά η τιμή στον τελικό καταναλωτή, από τα επίπεδα των 24 λεπτών του ευρώ που εκτιμάται ότι θα στοίχιζε κάθε θερμική κιλοβατώρα, στην περίπτωση που δεν υπήρχε καθόλου επιδότηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενίσχυση θα είναι της τάξης των 10-12 λεπτά του ευρώ ανά θερμική κιλοβατώρα, με κύριο «όχημα» την παροχή οριζόντιας έκπτωσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε όλους τους καταναλωτές (ανεξαρτήτως προμηθευτή).

Επομένως, το κόστος κατανάλωσης αερίου αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 12 με 14 λεπτών του ευρώ. Η τιμή αυτή είναι μεν αισθητά αυξημένη από το κόστος που έχει το καύσιμο πέρυσι τον Οκτώβριο (7,5 λεπτά), ωστόσο με την ενίσχυση απορροφάται ένα σημαντικό ποσοστό της ανατίμησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:41

Σταϊκούρας: Οι 7 πυλώνες της οικονομικής στρατηγικής της Ελλάδας

23:33

Το κόκκινο κυριάρχησε τελικά στην Wall – Η χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο για τον Dow

23:08

Εβδομαδιαία «βουτιά» 11% στο πετρέλαιο 

22:42

Παπαγαρυφάλλου: «Για την Alpha Bank μετασχηματισμός είναι μία καθοριστική αλλαγή στη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας»

22:33

Από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας η πετρελαιοκηλίδα του Keystone

22:01

Απόφαση ΠΟΕ κατά ΗΠΑ στο ζήτημα των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

21:39

Κέρδη σε χρυσό, ασήμι και πλατίνα χάρη στα μάκρο ΗΠΑ

20:57

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην G20

20:44

Attica Bank: Σύγκληση Έκτακτης ΓΣ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 473,3 εκατ. ευρώ

20:31

Intracom: Οριακές ζημιές στο 9μηνο - Πάνω από 44 εκατ. ευρώ ο τζίρος

20:29

Υπό ανάκριση φέρεται να βρίσκεται η Εύα Καϊλή στις Βρυξέλλες για υποψίες διαφθοράς - Τέθηκε εκτός ΠΑΣΟΚ

20:26

Μητσοτάκης: Απαιτείται να βρούμε λύση για το πλαφόν στο αέριο - Να κινηθούμε στρατηγικά και ενωμένα

20:15

Γαλλία-κορονοϊός: Η κυβέρνηση προτρέπει τους πολίτες να εμβολιαστούν και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής

20:04

Η Ρωσία επεκτείνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο - Επιπλέον βοήθεια από Ουάσινγκτον για Κίεβο - Νέα όπλα από Ιράν σε Κρεμλίνο

20:00

Ποιος κρατάει το «μαγικό ραβδί» της αναβάθμισης του δημόσιου χρέους

19:56

Τι περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού

19:51

Νέος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Αρναούτης 

19:44

Κοντόπουλος: Στόχος μας να καταστήσουμε το ΧΑ ομότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα

19:34

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική - Έξι συλλήψεις, 15 προσαγωγές

19:33

Μητσοτάκης: Περισσότερο από ποτέ, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσετε στην Ελλάδα

19:26

Ζαββός: Οι 3 στόχοι για το τραπεζικό σύστημα τα επόμενα χρόνια – Επείγει η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς

19:15

Ιταλία: Έφτασαν τα 3,5 εκατ. τα κρούσματα γρίπης - «Εμβολιάστε τα παιδιά» προτρέπουν οι παιδίατροι

19:04

Επιστροφή στα «πράσινα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:50

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΔΥΠΑ και Huawei

18:36

«Αυλαία» σήμερα στη Νέα Υόρκη για το 24ο Ετήσιο Συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum

18:35

Ο Πούτιν απειλεί με μείωση της παραγωγής πετρελαίου «αν κριθεί απαραίτητο»

18:29

Στο Λονδίνο αύριο ο ΥΠΟΙΚ για το Χριστουγεννιάτικο Gala της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου

18:24

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 156 «υπέρ» έναντι 142 «κατά» το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

18:17

ΗΠΑ: Στην «αρένα» των fintech εισέρχεται και η Walmart, μέσω νέας startup

18:15

Revoil: Στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της επιχείρησης