Οι G7 επιβεβαιώνουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Θα καθορίζεται ανάλογα με τις συνθήκες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι G7 επιβεβαιώνουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Θα καθορίζεται ανάλογα με τις συνθήκες
Oι G7 καλωσορίζουν την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Τελευταία ενημέρωση: 18:08

Την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο από τις χώρες των G7 επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των 7 κρατών κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση, σύμφωνα με το σχετικό κοινό ανακοινωθέν.

Στο κείμενο γίνεται λόγος οι G7 καλωσορίζουν την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξετάζει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο, ενώ σημειώνεται πως «όλες οι χώρες πρέπει να εκφέρουν γνώμη για την επιβολή του πλαφόν, που είναι ένα σημαντικό μέτρο».

Το ύψος του πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο θα εξαρτηθεί από τεχνικά θέματα και η τιμή του πλαφόν θα καθορίζεται ανάλογα με τις συνθήκες, σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Εφαρμογή και από άλλες χώρες

«Σκοπεύουμε να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με τον χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων στο 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ» αναφέρουν οι ΥΠΟΙΚ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε πως το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο «είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για να παλέψουμε τον πληθωρισμό».

Με τον πλαφόν «επιτυγχάνετε ο διπλός μας στόχος, να πιέσουμε τις διεθνείς τιμές ενέργειας και στερήσουμε στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν τη χρηματοδότηση του άγριου πολέμου του στην Ουκρανία» συμπλήρωσε η Γέλεν.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε ότι οι G7 θέλουν την εφαρμογή του πλαφόν και σε άλλες χώρες, τονίζοντας πως το μέτρο πρέπει να αφορά όλα τα κράτη της ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σουνίτσι Σουζούκι, δήλωσε μετά από τη συζήτηση πως η επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο σκοπεύει να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών και να αποτρέψει περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού διεθνώς.

Ο ίδιος ανέφερε πως είναι σημαντικό οι G7 να διατηρήσουν κοινή στάση απέναντι στη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 2 εβδομάδων brent και WTI εξαιτίας των κινεζικών lockdown

ΕΕ και G7 εξετάζουν πλαφόν στις τιμές ενέργειας - Με «μπλόκο» στις προμήθειες απειλεί η Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider