ΕΕ και G7 εξετάζουν πλαφόν στις τιμές ενέργειας - Με «μπλόκο» στις προμήθειες απειλεί η Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ και G7 εξετάζουν πλαφόν στις τιμές ενέργειας - Με «μπλόκο» στις προμήθειες απειλεί η Ρωσία
Η Ρωσία θα σταματήσει την πώληση πετρελαίου σε χώρες που επιβάλλουν πλαφόν, επανέλαβε ο Πεσκόφ.

Τελευταία ενημέρωση: 14:56

Έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου.

Εξάλλου, η G7 έτοιμη να συμφωνήσει σε ανώτατο όριο τιμής για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου - ένα μέτρο που οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα αμβλύνει τις πιέσεις στην αγορά ενέργειας και θα μειώσει τα συνολικά έσοδα της Μόσχας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται δυο πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών της G-7 συναντώνται σήμερα, Παρασκευή και αναμένεται να στηρίξουν επίσημα το σχέδιο.

Η Ρωσία θα σταματήσει την πώληση πετρελαίου σε χώρες που επιβάλλουν πλαφόν

Από την πλευρά της η Ρωσία, η οποία έχει κλείσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 έως το Σάββατο, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα σταματήσει να πωλεί πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν πλαφόν στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

«Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε πυρετό. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Ευρώπη, όπου τα αντιρωσικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία η Ευρώπη αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ για πολύ περισσότερα χρήματα -- αδικαιολόγητα χρήματα. Οι αμερικανικές εταιρείες γίνονται πλουσιότερες και οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι φτωχότεροι», σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία εξετάζει πώς η επιβολή πλαφόν στις τιμές των εξαγωγών της πετρελαίου μπορεί να επηρεάσει την οικονομία της, συνέχισε, καταλήγοντας πως «ένα πράγμα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα: μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου».

Σε επιθετικό ύφος κινήθηκε και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει υπάρξει στο παρελθόν πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, ανέφερε στο Telegram, απαντώντας στην πρόεδρο της Κομισιόν, πως «απλά δεν θα υπάρχει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Το σχέδιο για πλαφόν τιμών και μείωση ζήτησης αερίου, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν

Στις 14 Σεπτεμβρίου οι προτάσεις της Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας

Ρωσία: «Μπλόκο» στην προμήθεια πετρελαίου σε όσα κράτη επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider