Fitch: Πιθανή η ύφεση στην Ευρωζώνη - Η Γερμανία θα επηρεαστεί περισσότερο από την ενεργειακή κρίση

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Πιθανή η ύφεση στην Ευρωζώνη - Η Γερμανία θα επηρεαστεί περισσότερο από την ενεργειακή κρίση
Η δυνατότητα των μακροοικονομικών πολιτικών για να περιορίσουν τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά είναι πολύ περιορισμένη, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

«Η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι τώρα πιθανή» σημειώνεται σε έκθεση της Fitch που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, με τον οίκο αξιολόγησης να αναφέρεται στην επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης που βιώνει η Ευρώπη, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, «ένα ολικό κλείσιμο της παροχής ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει ως λογική βάση για τη δημιουργία μακροοικονομικών προβλέψεων για την Ευρωζώνη».

Ο οίκος τονίζει πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση κατά 1,5% με 2% για το 2023, η Ιταλία 2,5% και η Γερμανία 3%.

«Μια ύφεση στην Ευρωζώνη στο β' εξάμηνο του 2022 είναι πιθανή, ενώ Γερμανία και Ιταλία αναμένεται να καταγράψουν ετήσια συρρίκνωση στο ΑΕΠ τους για το 2023» σημειώνει η Fitch.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως οι οικονομικές ευαλωτότητες από ένα κλείσιμο των ροών ρωσικού αερίου είναι πού υψηλές, παρά τις προσπάθειες για εύρεση εναλλακτικών πηγών, όπως αυτή του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μια διακοπή των ροών θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ λόγω της περιορισμένης δυνατότητας για εύρεση σημαντικών ποσοτήτων αερίου από άλλες πηγές, σημειώνει η ανάλυση.

Ακόμα, τονίζεται πως η δυνατότητα των μακροοικονομικών πολιτικών για να περιορίσουν τον αντίκτυπο στα νοικοκυριά είναι πολύ περιορισμένη, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Η Fich σημειώνει πως το οικονομικό σοκ από τη διακοπή παροχής αερίου μπορεί να υποχωρήσει σημαντικά μέσα στο 2024, καθώς προσαρμόζονται η κατανάλωση και οι δομές αερίου στα νέα δεδομένα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Σοκ στην Ευρώπη εάν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου - Ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 26 μηνών ο κλάδος της μεταποίησης - Αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider