Καύσιμα: «Αντέχει» η ζήτηση – Οι Έλληνες χαίρονται την ελευθερία τους μετά τα lockdown

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: «Αντέχει» η ζήτηση – Οι Έλληνες χαίρονται την ελευθερία τους μετά τα lockdown
Η άρση των lockdown (τα οποία ίσχυαν για ένα διάστημα πέρυσι), οι επιδοτήσεις καυσίμων μέσω του Fuel Pass και η απευθείας έκπτωση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης κίνησης λειτούργησαν ενισχυτικά στην αγορά καυσίμων.

Σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινείται μέχρι στιγμής η ζήτηση για καύσιμα σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο επτάμηνο με τον Ιούλιο να εμφανίζεται μέχρι στιγμής λίγο πιο «λαβωμένος» αλλά ο Αύγουστος να δείχνει πολλά υποσχόμενος για θετικά πρόσημα.

Η άρση των lockdown (τα οποία ίσχυαν για ένα διάστημα πέρυσι), οι επιδοτήσεις καυσίμων μέσω του Fuel Pass και η απευθείας έκπτωση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης κίνησης λειτούργησαν ενισχυτικά στην αγορά καυσίμων ενώ ως αντίρροπη δύναμη παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος κατευθύνει το ρευστό των καταναλωτών προς άλλες δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022, η ζήτηση για βενζίνη κατέγραψε αύξηση 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και για το diesel κίνησης 8,4%. Πέρα όμως από τη μεγάλη εικόνα, η αγορά δεν κινήθηκε σε θετικό έδαφος τον Ιούλιο, τον μήνα δηλαδή που μεσολάβησε μεταξύ των επιδοτήσεων του Fuel Pass, με την κατανάλωση βενζίνης να καταγράφει πτώση κατά 13,9% και το diesel κίνησης κατά 1,6%. Πρόκειται για έναν μήνα όπου οι τιμές στην αντλία εξακολουθούσαν να είναι υψηλές ενώ δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι πέρυσι, ο αντίστοιχος μήνας σύγκρισης, ήταν ένας πολύ καλός μήνας. Από την άλλη, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, η πτώση στη ζήτηση για το diesel κίνησης είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με την πτώση στη βενζίνη, γεγονός το οποίο εν μέρει εξηγείται, όπως αναφέρει μιλώντας στο Insider.gr παράγοντας της αγοράς, από την θετική επίδραση που είχε η απευθείας εφαρμογή της έκπτωσης των 15 λεπτών στην αντλία, η οποία ίσχυε και τον Ιούλιο αλλά και από την αυξημένη ανάγκη για πετρέλαιο κίνησης καθώς αυτή την περίοδο χρησιμοποιείται ευρέως από σκάφη αναψυχής, τουριστικά λεωφορεία, φορτηγά αλλά και σε αγροτικές εργασίες.

Σύμφωνα με πηγή της αγοράς, ο Αύγουστος, ένας μήνας κατά τον οποίο θα γίνει εμφανής και η επίδραση της αξιοποίησης της επιδότησης του Fuel Pass 2 αλλά και της αυξημένης τουριστικής κίνησης λόγω των διακοπών του καλοκαιριού, αναμένεται ότι θα κινηθεί σε πολύ καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούλιο και θα καταγράψει θετικά πρόσημα.

Εν αναμονή του Fuel Pass 3

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σφυγμομετρά την επίδραση των μέτρων ανακούφισης κατά της ακρίβειας καυσίμων και εξετάζει τα επόμενα βήματα. Σήμερα, Πέμπτη, λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το Fuel Pass 2 ενώ στα σκαριά βρίσκονται εναλλακτικά σχέδια για την αντιμετώπιση τυχόν υψηλών τιμών το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων και ένα τρίτο Fuel Pass.

Πάντως, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, η επιδότηση και η απευθείας έκπτωση στην αντλία αποτελούν λύσεις που απέφεραν καρπούς, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπήρχαν. Βαρίδι στις πολιτικές ελάφρυνσης των καταναλωτών παραμένει ο πληθωρισμός, ο οποίος αν και είναι ελαφρά μειωμένος τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, εξακολουθεί να πυροδοτείται από την ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τελευταία ευκαιρία για το Fuel Pass 2

Πληθωρισμός Αυγούστου: Άνοδος κατά 11,1% στην Ελλάδα – Μικρή επιβράδυνση για 2ο μήνα με «φρένο» από την ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider