Βαθύτερη ύφεση - πιο αργή ανάκαμψη για την Ευρωζώνη αναμένει πλέον η Morgan Stanley

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαθύτερη ύφεση - πιο αργή ανάκαμψη για την Ευρωζώνη αναμένει πλέον η Morgan Stanley
Σε περαιτέρω επί τα χείρω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ευρωζώνης προχώρησε η Morgan Stanley, εξαιτίας των αυξανόμενων αντιξοοτήτων και των εντάσεων που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, με τους οικονομικούς δείκτες να υποδεικνύουν ήδη μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Σε περαιτέρω επί τα χείρω αναθεώρηση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ευρωζώνης προχώρησε η Morgan Stanley, εξαιτίας των αυξανόμενων αντιξοοτήτων και των εντάσεων που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, με τους οικονομικούς δείκτες να υποδεικνύουν ήδη μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Έτσι, ο Jens Eisenschmidt, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την Ευρώπη, αναμένει πλέον μια ελαφρώς βαθύτερη ύφεση στην περιοχή, με αφετηρία το τέταρτο τρίμηνο, αλλά και μια βραδύτερη ανάκαμψη προς το δεύτερο, πλέον, εξάμηνο του 2023. Στο βασικό του σενάριο ο αμερικανικός οίκος, διατηρεί σταθερό τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 2,9%, (ελαφρώς υψηλότερα από το consensus του 2,8%), ενώ τον χαμηλώνει στο -0,2% από 0,3% προηγουμένως για το 2023, όταν το consensus αναμένει ακόμη, μια αναιμική ανάπτυξη της τάξεως του 0,8%.

Όπως σημειώνει ο Eisenschmidt, η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου επιταχύνθηκε σημαντικά κατά τις τελευταίες εβδομάδες (σε συνδυασμό με τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος), εντείνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για μια πλήρη διακοπή της ροής και ασκώντας περαιτέρω πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στις επενδύσεις των εταιρειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αρνητικά νέα στο ενεργειακό μέτωπο ξεπερνούν σαφώς και επισκιάζουν τις θετικές εξελίξεις σε άλλα μέτωπα και περιοχές, όπως κυρίως της σταδιακής αποκλιμάκωσης των πιέσεων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας της χαλάρωσης των πολιτικών που εφαρμόζονταν στην Ασία για την πανδημία του κορονοϊού.

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι στρατηγικής στα εμπορεύματα του οίκου αναμένουν πλέον υψηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω όλες τις τιμές στην καμπύλη του φυσικού αερίου). Με βάση τις νέες εκτιμήσεις της M.S, η τιμή του TTF (τιμή του ολλανδικού συμβολαίου φυσικού αερίου - TTF) αναμένεται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους και να υποχωρεί σταδιακά από εκείνο το σημείο και έπειτα. Η θέση του οίκου είναι πως οι προοπτικές της παραμονής των τιμών ενέργειας σε υψηλά επίπεδα στο άμεσο μέλλον έχει αντίκτυπο τόσο στον αδύναμο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης αυτόν τον χειμώνα, αλλά και σε ένα επίσης ασθενέστερο αναπτυξιακό προφίλ καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Πέραν αυτού, η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση αντανακλάται ολοένα και περισσότερο στους οικονομικούς δείκτες, με τους δείκτες PMI του Αυγούστου να μπαίνουν σε αρνητική τροχιά (χαμηλότερα από τις 50 μονάδες) για δεύτερο διαδοχικό μήνα, υποδηλώνοντας μια αυξημένη πιθανότητα ύφεσης. Το μοντέλο της Morgan Stanley υποδηλώνει ότι η πιθανότητα ύφεσης στο τέταρτο τρίμηνο κινείται στο υψηλότερο επίπεδο, από το πρώτο πανδημικό κύμα και γύρω στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημοσίου χρέους, με την απαισιοδοξία για την ανάπτυξη να ενισχύεται περαιτέρω.

«Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο ζοφερά», όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, με τους ίδιους να εκτιμούν πως η περιοχή θα ανακάμψει με το πέρας της αδύναμης χειμερινής περιόδου, προς στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού, εξαιτίας της ενίσχυσης των ιδιωτικών και των δημόσιων επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Ο κίνδυνος μιας ύφεσης είναι εδώ - Φόβοι για ξέσπασμα περαιτέρω «καταιγίδων» το επόμενο διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider