Βρετανία: Σε υψηλό 4 δεκαετιών ο πληθωρισμός, άνω των εκτιμήσεων, τον Ιούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Σε υψηλό 4 δεκαετιών ο πληθωρισμός, άνω των εκτιμήσεων, τον Ιούλιο
Σε διψήφιο ποσοστό ανήλθε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να αγγίξει ακόμα υψηλότερα επίπεδα έως τα τέλη του έτους.

Σε διψήφιο ποσοστό ανήλθε ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Βρετανία τον Ιούλιο, ενώ αναμένεται να αγγίξει ακόμα υψηλότερα επίπεδα έως τα τέλη του έτους, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και απειλώντας με μια παρατεταμένη ύφεση.

Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS), οι τιμές καταναλωτή ήταν 10,1% υψηλότερες τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, από 9,4% τον Ιούνιο. Αυτός ήταν ο υψηλότερος ρυθμός πληθωρισμού σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και η ταχύτερη αύξηση των τιμών που έχει καταγραφεί σε χώρα της Ομάδας των Επτά από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα κρίση στις αρχές του 2021.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 9,8%.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να δίνουν μια ανησυχητική εικόνα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις και οι πιέσεις στις τιμές πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Alpesh Paleja, επικεφαλής οικονομολόγος στη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας.

Οι οικονομολόγοι είναι όλο και πιο απαισιόδοξοι για τη βρετανική οικονομία, με τον κίνδυνο ύφεσης να θεωρείται πλέον πολύ πιο πιθανός λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στο κόστος.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ότι η ύφεση θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο και θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2024. Για τον πληθωρισμό εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος, όταν οι ρυθμιστικές αρχές επιτρέψουν να αυξηθούν ξανά οι λογαριασμοί ενέργειας.

Την Πέμπτη, τα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν από τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να δείξουν ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον Ιούνιο. Αντίθετα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 8,5% τον Ιούλιο από 9,1% τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έλον Μασκ: Αστείο το ότι εξαγοράζει τη Manchester United

Βρετανία: Σε υψηλό 14 ετών το κόστος τροφίμων για τα νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider