Ολλανδία: Πάνω από το 10% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά από το 1975

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολλανδία: Πάνω από το 10% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά από το 1975
Η άνοδος των τιμών της ενέργειας (ηλεκτρικό, αέριο και θέρμανση στις πόλεις) ήταν 108%, έναντι 84% τον Ιούνιο.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 10,3% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο στην Ολλανδία, ξεπερνώντας το 10% για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο 1975, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής (CBS).

«Η άνοδος του πληθωρισμού εξηγείται κυρίως από την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και των ενοικίων των κατοικιών», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το CBS. «Ο πληθωρισμός υπερέβη το 10% για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο 1975», υπογράμμισε το CBS. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ολλανδία ήταν 8,6% τον Ιούνιο. «Η ενέργεια συμβάλλει σημαντικά αυτή τη στιγμή στο συνολικό πληθωρισμό», υπενθύμισε το CBS.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας (ηλεκτρικό, αέριο και θέρμανση στις πόλεις) ήταν 108%, έναντι 84% τον Ιούνιο.

Από την 1η Ιουλίου 2022, ο ΦΠΑ στην ενέργεια έχει εντούτοις μειωθεί από 21% σε 9%, διευκρίνισε το CBS. Η μείωση αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τα ενοίκια των κατοικιών συνέβαλαν επίσης στην άνοδο του πληθωρισμού, σύμφωνα με το CBS. Όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία, τα ενοίκια των κατοικιών ήταν κατά 3% πιο υψηλά τον Ιούλιο 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, αναφέρει το ολλανδικό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής.

Οι τιμές των τροφίμων (+2,3%), κυρίως των γαλακτοκομικών και της ζάχαρης, συνέβαλαν επίσης τον περασμένο μήνα στη συνολική άνοδο του πληθωρισμού.

Αντίθετα η αύξηση των τιμών στα πρατήρια καυσίμων έχει σαφώς περιοριστεί: τα καύσιμα των αυτοκινήτων ήταν έτσι μόλις 2,5% ακριβότερα τον Ιούλιο απ' ό,τι στη διάρκεια του ίδιου μήνα πριν από ένα χρόνο, έναντι άλματος κατά 35% που είχαν σημειώσει τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DPA: Η Γερμανία θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ

Η Κίνα ξεκίνησε τα στρατιωτικά γυμνάσια - H Ταϊβάν «προετοιμάζεται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκει πόλεμο»

NATO: «Πράσινο φως» από τη Γερουσία των ΗΠΑ για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider