Τουρκία: Η Ρωσία δίνει 20 δισ. δολάρια για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Η Ρωσία δίνει 20 δισ. δολάρια για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου
To εργοστάσιο του Ακούγιου προορίζεται να καλύψει το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρικό ρεύμα,

Πόρους 20 δισ. δολαρίων μεταφέρει η Ρωσία στην Τουρκία για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στη Μερσίνα της Τουρκίας, γνωστό με την ονομασία Ακούγιου, μετέδωσε το Bloomberg.

Η Rosatom έστειλε την περασμένη εβδομάδα 5 δισ. δολάρια στην Akkuyu Nuclear JSC, με δύο ισόποσες μεταφορές να έχουν προγραμματιστεί για την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους με άμεση γνώση του θέματος.

To εργοστάσιο του Ακούγιου προορίζεται να καλύψει το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, μόλις θα είναι λειτουργικοί και οι 4 πυρηνικοί αντιδραστήρες του, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2026.

Σημειώνεται πως η Rosatom, που έχει αναλάβει το έργο κατασκευής, δεν έχει μπει στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έχει μπει η Sberbank, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα που χρηματοδοτεί το έργο.

Η Rosatom ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως, αν και το εργοτάξιο είναι το μεγαλύτερο του είδους του παγκοσμίως, «οι τρέχουσες συναλλαγές είναι σημαντικά χαμηλότερες» από τον αριθμό που έδωσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Το εμπορικό έλλειμμα σχεδόν τριπλασιάστηκε λόγω της ενεργειακής κρίσης

Τουρκία: Τα «στραβά μάτια» στο ρωσικό λαθρεμπόριο κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών προάγγελος νέων προβλημάτων για την Άγκυρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider