S&P: Έρχεται «βουτιά» 30% στις πωλήσεις ακινήτων της Κίνας -Χειρότερα κι από το 2008

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
S&P: Έρχεται «βουτιά» 30% στις πωλήσεις ακινήτων της Κίνας -Χειρότερα κι από το 2008
«Αν υπάρξει μια ραγδαία πτώση των τιμών κατοικιών, αυτό μπορεί να απειλήσει την οικονομική σταθερότητα», αναφέρεται στο report του οίκου.  

Για πτώση περίπου 30% στις πωλήσεις ακινήτων της Κίνας φέτος, χειρότερη κι από αυτή που καταγράφηκε στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, προειδοποιεί η S&P Global Ratings. Η καινούρια πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης είναι σχεδόν δύο φορές χειρότερη από την προηγούμενη και για αυτό επικαλείται την αύξηση του αριθμού των Κινέζων αγοραστών ακινήτων που ανέστειλαν τις πληρωμές των στεγαστικών τους δανείων.

Μια τέτοια πτώση θα είναι χειρότερη από εκείνη του 2008 όταν οι πωλήσεις έπεσαν περίπου 20%, σημείωσε σήμερα σε τηλεφωνική της συνέντευξη η Esther Liu, διευθυντικό στέλεχος της S&P Global Ratings.

Από τα τέλη Ιουνίου, οι ανεπίσημοι απολογισμοί δείχνουν μια ταχεία αύξηση των Κινέζων αγοραστών ακινήτων που αρνούνται να πληρώσουν τα δάνειά τους σε μερικές εκατοντάδες ανολοκλήρωτα πρότζεκτ- προτού δηλαδή οι κατασκευαστές τελειώσουν την κατασκευή των διαμερισμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, καταστρέφεται η εμπιστοσύνη της αγοράς, αναβάλλοντας την ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων της Κίνας για τον επόμενο χρόνο, παρά για αυτόν, είπε η Liu.

Και καθώς οι πωλήσεις των ακινήτων πέφτουν, ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές πιθανότητα θα περιπέσουν σε οικονομική πίεση, είπε, προειδοποιώντας ότι ο βίαιος τριγμός μπορεί ακόμα και να εξαπλωθεί σε υγιέστερους κατασκευαστές «αν η κατάσταση δεν ελεγχθεί». Υπάρχει ακόμα και ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής εάν οι αγοραστές δεν πάρουν τα διαμερίσματα για τα οποία πληρώνουν, εκτίμησε η Liu.

Περιορισμένος ο αντίκτυπος εκτός αγοράς ακινήτων

Παρ’ ότι ο αριθμός της παύσης των πληρωμών στεγαστικών δανείων αυξήθηκε γρήγορα μέσα σε μερικές εβδομάδες, οι αναλυτές γενικά δεν περιμένουν μια συστημική οικονομική κρίση.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ενθαρρύνει τις τράπεζες να στηρίζουν τους κατασκευαστές, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί η κατασκευή των διαμερισμάτων. Οι αρχές έχουν γενικά εκφράσει μεγαλύτερη υποστήριξη για την αγορά real estate από τα μέσα του Μάρτη.

Η S&P δεν αναμένει μια μεγάλη πτώση στις τιμές των κατοικιών εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούν οι τοπικές κυβερνήσεις για τη στήριξη του κλάδου. Η πρόγνωσή της είναι για μια πτώση της τάξης του 6% με 7% στις τιμές των κατοικιών αυτό το έτος, την οποία θα ακολουθήσει μια σταθεροποίηση.

Και ενώ οι οικονομολόγοι του οίκου εκτιμούν ότι περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας επηρεάζεται άμεσα και έμμεσα από το real estate, μόνο ένα μέρος αυτού του 25% είναι σε επίπεδο κινδύνου, κατά τα λεγόμενα της Liu.

Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα πρόκειται να ξεδιπλωθεί

O τομέας των ακινήτων της Κίνας έχει αναμειχθεί με τις τοπικές κυβερνήσεις και την πολιτική χρήσης της γης, δυσχεραίνοντας την γρήγορη επίλυση των προβλημάτων της βιομηχανίας.

Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο Xu Gao, διευθυντής του Chief Economic Forum της Κίνας, σημείωσε ότι ο όγκος των κατοικιών που ολοκληρώνεται ετησίως δεν έχει στην πραγματικότητα αυξηθεί από το 2005, ενώ ο όγκος της πώλησης της γης έχει μειωθεί κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος.

Η συρρίκνωση έρχεται σε αντίθεση με την ταχεία ανάπτυξη τόσο στην πώληση της γης όσο και τις ολοκληρωμένες κατοικίες πριν το 2005, όταν τέθηκε σε ισχύ η διαδικασία προσφορών για τη γη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider