Βενζίνη: Φειδωλοί στο γέμισμα οι καταναλωτές – Παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ η τιμή

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενζίνη: Φειδωλοί στο γέμισμα οι καταναλωτές – Παραμένει πάνω από τα 2 ευρώ η τιμή
Φειδωλοί στο γέμισμα παραμένουν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς η οριακή πτώση των τιμών στα υγρά καύσιμα δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει το κλίμα ανησυχίας.

Φειδωλοί στο γέμισμα παραμένουν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς η οριακή πτώση των τιμών στα υγρά καύσιμα δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στην αγορά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του πληθωρισμού.

Η τιμή της απλής αμόλυβδης καταγράφει μια καθοδική πορεία τον τελευταίο καιρό ως αποτέλεσμα της πτώσης της διεθνούς τιμή του Brent και του μέσου όρου της τιμής των διυλιστηρίων στη βενζίνη και το diesel στη Μεσόγειο.

Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης εξακολουθεί να κινείται πάνω από τα 2 ευρώ (στα 2,197 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης) και του diesel στα 1,944 ευρώ το λίτρο, διατηρώντας το κόστος αγοράς καυσίμων σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις μέχρι τώρα καταναλωτικές συνήθειες του εγχώριου πληθυσμού. Χαρακτηριστικές είναι οι τιμές που καταγράφονται στις Κυκλάδες όπου ο μέσος όρος διαμορφώνεται στα 2,508 το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πρατήρια στα οποία προσεγγίζουν τα 2,6 ευρώ αλλά και σε άλλα νησιά όπως είναι η Κεφαλλονιά όπου η τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,307 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρατηρίων, αν και ο τζίρος έχει αυξηθεί, καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης κατά 20% στην ηπειρωτική χώρα και 10% στα νησιά. «Ο τζίρος έχει αυξηθεί αλλά ο κόσμος αγοράζει λιγότερα λίτρα», δήλωσε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων. Οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα λίτρα και περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προτίμησαν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Καθώς οδεύουμε προς τον Αύγουστο, πολλά ΙΧ παραμένουν παρκαρισμένα στις γειτονιές με τους ιδιοκτήτες τους να επιλέγουν να μετακινηθούν με πλοία και αεροπλάνα χωρίς να υπολογίζουν στην ανεξαρτησία που τους προσφέρει το ΙΧ τους. Παρ’ όλα αυτά, στην αγορά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του μήνα οι τιμές θα εξακολουθήσουν να καταγράφουν καθοδική πορεία. «Οι τιμές αποκλιμακώνονται, δηλαδή από τα 2,45 ευρώ το λίτρο στα τέλη Ιουνίου φθάνουμε προς το τέλος Ιουλίου στα 2,10», επισημαίνει μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

Μέχρι την Κυριακή ανοίγει η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2

Ανάσα στους καταναλωτές και την αγορά αναμένεται να προσφέρει η νέα επιδότηση αγοράς καυσίμων μέσω του Fuel Pass 2 αλλά και η διατήρηση της έκπτωσης των 15 λεπτών για το diesel μέτρα τα οποία θα ισχύουν για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας την Δευτέρα σε τηλεοπτικό σταθμό, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει το αργότερο μέχρι την Κυριακή, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία σε περίπου 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων να εξοικονομήσουν χρήματα για το γέμισμα των διακοπών.

Η επιδότηση αφορά σε ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσυκλετών ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι προϋποθέσεις παραμένουν οι ίδιες με εκείνες της προηγούμενης δέσμης μέτρων, δηλαδή απαιτείται αίτηση στη σχετική πλατφόρμα στο gov.gr. Στη δήλωση αναφέρεται το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης ενώ όπως συνέβη και στην πρώτη φάση των επιδοτήσεων, κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

Η ενίσχυση η οποία και πάλι αφορά στην αγορά 180 λίτρων συνολικά ή 60 λίτρων ανά μήνα, κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ και το ύψος της διαμορφώνεται από το είδος του οχήματος, την περιοχή μόνιμης κατοικίας και τον τρόπο πίστωσης της επιδότησης (ψηφιακή κάρτα ή τραπεζικός λογαριασμός).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕΑ: Μείωση κατανάλωσης ενέργειας και αγορών - «Ικανοποιημένοι» 1 στους 2 πολίτες από τα μέτρα στήριξης

Σταϊκούρας: Προς το τέλος της εβδομάδας το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Fuel pass 2

Τι «βαθμό» παίρνουν το fuel pass και η έκπτωση στο diesel από την αγορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider