Εξωδικαστικός: Μήνυμα Σταϊκούρα προς τράπεζες για επιτάχυνση -Έχουν ήδη υποβληθεί δάνεια πάνω από 3 δισ. ευρώ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξωδικαστικός: Μήνυμα Σταϊκούρα προς τράπεζες για επιτάχυνση -Έχουν ήδη υποβληθεί δάνεια πάνω από 3 δισ. ευρώ
Aντιστοιχούν σε 6.500 οριστικές αιτήσεις. Επιτάχυνση τις τελευταίες εβδομάδες. Εκκρεμούν 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές στις τράπεζες. «Προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα» είπε ο ΥΠΟΙΚ. Ομάδα εργασίας για να εξετασθούν «κρούσματα» απόρριψης από δανειολήπτες αλλά και από τράπεζες.

(upd 16:01) Έχουν οριστικά υποβληθεί στον Εξωδικαστικό μηχανισμό δάνεια αξίας πάνω από 3 δισ. ευρώ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία υλοποίησης του μηχανισμού μαζί με την αρμόδια Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα. Μαριαλένα Αθανασοπούλου. Περιέγραψε την επιτάχυνση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και τη δυστοκία από πλευράς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Έθεσε ως στόχο τον διπλασιασμό των ρυθμίσεων σε 2-3 μήνες, αλλά ανέδειξε το πρόβλημα της σημαντικής μεταβλητότητας που παρουσιάζει η εγκρισιμότητα των ρυθμίσεων από πιστωτή σε πιστωτή.

Αναλυτικότερα, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών. Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός υλοποίησης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος «χτίζοντας πάνω στις εντατικές προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων και εμπλεκομένων». Τις τελευταίες εβδομάδες, ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. «Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες» ανέφερε.

Καλεί τις τράπεζες να επιταχύνουν - Χαμηλό το ποσοστό εγκρίσεων

Ωστόσο, ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι παρά την πραγματική πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, κυρίως από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων.

«Εμείς, ως Πολιτεία, αναλαμβάνουμε συνεχείς δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων οφείλουν να συμπλεύσουν με την πολιτεία, έχοντας πλήρη συναίσθηση των νέων προκλήσεων που αναδύονται για όλους μας. Εκτιμούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα επιδείξουν τη δέουσα υπευθυνότητα. Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό θα κριθεί – αποκλειστικά – από τους πιστωτές. Οι οποίοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η επιτυχής υλοποίηση του μηχανισμού θα λειτουργήσει προς όφελος όλων, πολιτών και πολιτείας, κοινωνίας και οικονομίας», είπε.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, εκκρεμούν 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές «οι οποίες προσδοκούμε να ολοκληρωθούν σύντομα».

Σημείωσε επίσης πως χρηματοδοτικοί φορείς που έχουν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης λειτουργούν με σημαντικά ανομοιόμορφο ποσοστό μεταξύ τους: σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το χάσμα στην εγκρισιμότητα των ρυθμίσεων από Πιστωτή σε Πιστωτή φτανει από το 19% έως το 79% σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Έτσι, το μέσο ποσοστό επιλεξιμότητας είναι 46% «το οποίο μας ανησυχεί» με βάση τα διεθνή πρότυπα. Από τα 914 εκατ. ευρώ που έχουν αξιολογήσει οι χρηματοδοτικοί φορείς, έχουν εγκριθεί τα 304 εκατ. ευρώ, με τις απορρίψεις να αποτιμώνται στα 610 εκατ. ευρώ. Αλλά και οφειλέτες σε μεγάλο ποσοστό αρνούνται να αποδειχτούν τις προτάσεις, ενώ παρουσιάζουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους, παρά την πραγματική αποδεδειγμένη πρόοδο που έχει συντελεστεί.

Αθανασοπούλου: Πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια

Η αρμόδια Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κα. Μαριαλένα Αθανασοπούλου είπε ότι έχουμε 55.142 αιτήσεις μέσα στον εξωδικαστικό, από τις οποίες γύρω στις 11.000 είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, 37.726 αιτήσεις έχουν άντληση στοιχείων, ενώ 6.521 αιτήσεις έχουν οριστικά υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 24 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα τελικά στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί.

«Είναι λοιπόν ενδεικτικό ότι η πλήρης εφαρμογή του μηχανισμού αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της εκτίμησης του προβλήματος εξυπηρέτησης των δανειοληπτών και αφορά όλη την οικονομία» ανέφερε. «Πρέπει όλοι μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, είναι σημαντικό εδώ να τονίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα του εξωδικαστικού μηχανισμού κρίνεται από τους πιστωτές» ανέφερε. «Έχουμε ήδη συστήσει ομάδα εργασίας με τους πιστωτές ώστε να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε τους λόγους απόρριψης» πολλών προτάσεων είπε.

Επισήμανε πως η βασική πρόκληση που συνδέεται με το ιδιωτικό χρέος δεν αφορά στον όγκο αλλά στην εύρυθμη εξυπηρέτηση των δανείων. Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα είναι 383 δισ. ευρώ, ή 125% του ΑΕΠ, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (139%). Παρ’ όλα αυτά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη φτάνουν τα 251 δισ. ευρώ (με πάνω από 150 δισ. ευρώ σε δημόσιους φορείς) και παραμένουν βασικό βάρος στην ελληνική οικονομία.

Δρομολογούνται και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις

Ο ΥΠΟΙΚ ευχαρίστησε εκ μέρους της Κυβέρνησης ξεκινώντας την παρουσίαση όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και εξέφρασε τη θλίψη του για την τραγική απώλεια ενός συνανθρώπου.

Επισήμανε πως σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει ο κίνδυνος διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους και η κυβέρνηση τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Σε αυτό το πεδίο είπε πως τα μέτρα στήριξης απέτρεψαν τη διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Το επόμενο χρονικό διάστημα τους αμέσως προσεχείς μήνες δρομολογούμε και άλλες στοχευμένες παρεμβάσεις» είπε. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρχαν στη λειτουργία του πλαισίου στα πρώτα του βήματα αλλά σήμερα η κατάσταση όπως εξήγησε «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τρέχει» πλέον ο εξωδικαστικός μηχανισμός – Έτοιμες προς ρύθμιση 6.300 αιτήσεις για οφειλές άνω των 3,2 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider