ΣΔΙΤ: Τα 5+1 νέα κτήρια Αστυνομικών Διευθύνσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΣΔΙΤ: Τα 5+1 νέα κτήρια Αστυνομικών Διευθύνσεων ύψους 60 εκατ. ευρώ
Πού θα κατασκευαστούν νέα κτήρια Αστυνομικών Διευθύνσεων σε ισάριθμους Νομούς της χώρας μέσω ΣΔΙΤ. Τα οφέλη από τα έργα και η συμβολή της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.».

Πέντε συν ένα σύγχρονα κτήρια που προορίζονται να «φιλοξενήσουν» αντίστοιχες Αστυνομικές Διευθύνσεις ανά την χώρα είναι στα «σκαριά», συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), μέσω μοντέλου ΣΔΙΤ και με τη «σφραγίδα» του φορέα «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ, εποπτευόμενος από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών).

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι αρμόδιες αρχές προσβλέπουν στην αναβάθμιση της εικόνας των εν λόγω Αστυνομικών Διευθύνσεων, των συνθηκών εργασίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και βέβαια των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες.

Μόλις προχτές, η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, ενέκρινε την κατασκευή πέντε νέων κτιρίων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε ισάριθμους Νομούς της χώρας μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 50 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των κτιρίων πέντε (5) Αστυνομικών Διευθύνσεων σε Αχαΐα, Καρδίτσα, Ημαθία, Λευκάδα και Έβρο μέσω ΣΔΙΤ με Αναθέτουσα Αρχή τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε..

Πρόκειται για σύγχρονα κτίρια που θα ικανοποιούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές σχετικά με την ασφάλεια και τη λειτουργία τους. Μεταξύ άλλων, θα διαθέτουν χώρους προσωρινής κράτησης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους φύλαξης πειστηρίων, αποθήκες όπλων, σκοπευτήρια ενώ παράλληλα θα λειτουργούν χώρος κυλικείου, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθουσες εκπαίδευσης. Τα κτίρια θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες και τους εργαζόμενους και θα συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών και προανακριτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, επιλύεται το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. καθώς η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών σε νέα, σύγχρονα κτίρια με τους απαραίτητους χώρους και υποδομές θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτές.

Μόλις το περασμένο Σάββατο, σε σχετικό του θέμα, το insider.gr αναφέρονταν εκ νέου στο θέμα αυτό. Όπως σημειώνονταν, το Δ.Σ. του φορέα «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» ενέκρινε την εκ νέου υποβολή της πρότασης στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την υπαγωγή του έργου «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση και Τεχνική Διαχείριση κτιρίων Στέγασης Υπηρεσιών πέντε (5) Αστυνομικών Διευθύνσεων στην Επικράτεια μέσω ΣΔΙΤ». Οι υφιστάμενες Αστυνομικές Διευθύνσεις είναι επιβαρυμένες με σημαντικά τεχνικά προβλήματα λόγω παλαιότητας, ανεπαρκών χώρων και απουσίας εξειδικευμένων υποδομών και δεν είναι εν γένει ικανές να εξυπηρετήσουν επαρκώς τις τρέχουσες όσο και μελλοντικές ανάγκες. Αναθέτουσα Αρχή είναι οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και κύριος του έργου το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ωστόσο, ο εν λόγω φορέας, την Πέμπτη 14 Ιουλίου, σε σχετική συνεδρίαση του Δ.Σ., «αφού έλαβε υπόψιν του την από 14-07-2022 έγγραφη εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου και την από 13-07-2022 έγγραφη εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού & Έργων ΣΔΙΤ», αποφάσισε, μεταξύ άλλων, «την έγκριση χρηματοδότησης του έργου: “Νέο Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου» από το “ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ 2021-2025”, με προϋπολογισμό 8.500.000 ευρώ», όπως και την έγκριση της Διακήρυξης και των συμβατικών τευχών για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό του εν λόγω έργου. Άρα, κοντά στα 5 παραπάνω αστυνομικά κτήρια προσεχώς θα προστεθεί, εφόσον όλα πάνε καλά, και διαγωνισμός για ένα ακόμα, το «Νέο Αστυνομικό Μέγαρο Ρεθύμνου».

Με το έργα αυτά δίνεται η δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία να αναβαθμίσει στην περιφέρεια τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, καθώς και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη. Η δε «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» συνεχίζει να υλοποιεί μια σειρά από μεγάλα έργα, εκπληρώνοντας το ρόλο της ως κατασκευαστικού βραχίονα του κράτους, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ενίσχυση των υποδομών της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αξιοποιηθούν τα 590 στρέμματα του «Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκόπουλου»

Δικαστήρια Πειραιά: Στα «σκαριά» νέος μεγάλος real estate διαγωνισμός έως 81 εκατ. ευρώ

Υπ. Ανάπτυξης: Εγκρίθηκαν 5 νέα κτίρια Αστυνομικών Διευθύνσεων μέσω ΣΔΙΤ αξίας 50 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider