Ιταλία: Οι αποδόσεις των ομολόγων στα επίπεδα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Οι αποδόσεις των ομολόγων στα επίπεδα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης
Σημαία της Ιταλίας με χαρτονόμισμα ευρώ
Οι πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους έρχονται εν μέσω των ανησυχιών για αύξηση του κόστους δανεισμού για χώρες της Ευρωζώνης με μεγάλο δημόσιο χρέος.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, διαμορφώθηκε η απόδοση των κρατικών ιταλικών ομολόγων την Πέμπτη, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα των FT, το ιταλικό δημόσιο εισέπραξε 6 δισ. ευρώ από δημοπρασία 5ετών και 10ετών ομολόγων, με τις αποδόσεις των επιτοκίων να διαμορφώνονται στο 3,47% και στο 2,74% αντίστοιχα. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα στα επιτόκια των δύο ιταλικών τίτλων από το 2013 και το 2014, αντιστοίχως.

Οι πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους έρχονται εν μέσω των ανησυχιών για αύξηση του κόστους δανεισμού για χώρες της Ευρωζώνης με μεγάλο δημόσιο χρέος (όπως η Ιταλία) από την άνοδο στα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΚΤ για μείωση του υψηλού πληθωρισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία, που βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η ΕΚΤ θα μπορεί από αύριο να επενδύσει σε ομόλογα της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδος, με κεφάλαια που θα προέρχονται από Γερμανικά , Γαλλικά και Δανικά ομόλογα που λήγουν. Στην ουσία δηλαδή η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων χωρών του Νότου, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των ισχυρών και πιο εύρωστων δημοσιονομικά κρατών.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις κατηγορίες - δωρητές, λήπτες και ουδέτερες - με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων στις χώρες αυτές, τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Προνομιακό καθεστώς» αγοράς από αύριο για τα ελληνικά ομόλογα - Το σχέδιο της ΕΚΤ για τις επανεπενδύσεις

Επόμενη ημέρα: Το να ελεγχθεί ο πληθωρισμός θα κοστίσει... πολύ ακριβά

gazzetta
gazzetta reader insider insider