«Σκεπτική» η Παγκόσμια Τράπεζα για την αποφυγή μιας παγκόσμιας ύφεσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σκεπτική» η Παγκόσμια Τράπεζα για την αποφυγή μιας παγκόσμιας ύφεσης
Όπως δήλωσε η η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ρέινχαρντ.

Προβληματισμούς για το κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί μια ύφεση της οικονομίας στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως εξέφρασε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κάρμεν Ρέινχαρντ, εν μέσω των σχετικών ανησυχιών που έχουν δημιουργήσει οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Μιλώντας στο Reuters, η Ρέινχαρντ ανέφερε πως η «ομαλή προσγείωση» για τη μείωση του πληθωρισμού παράλληλα με τη διατήρηση ανάπτυξης της οικονομίας είναι μια δύσκολη αποστολή, διαχρονικά.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει θέσει στόχο για τη μείωση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από τα επίπεδα του 8,6% που βρέθηκε το Μάιο, στον στόχο του 2%, προχωρώντας σε σημαντικές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Αυτό έχει ενισχύσει τις φοβίες για εμφάνισης ύφεσης, με την ίδια την Παγκόσμια Τράπεζα να αναθεωρεί σημαντικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί να αποτραπεί μια ύφεση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, η Ρέινχαρντ δήλωσε «σκεπτική».

«Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Fed επιχείρησε μια "ομαλή προσγείωση" και αυτό έγινε με επιτυχία. Ωστόσο, τότε ο πληθωρισμός ήταν κοντά στο 3% και όχι κοντά στο 8,5% που είναι σήμερα. Δεν μπορείς να βρεις στην ιστορία πολλά παραδείγματα όπου η Fed προχώρησε σε σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής χωρίς να προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία» ανέφερε το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Παραμένουν οι προκλήσεις για την «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας

Morgan Stanley: Ύφεση στην Ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του 2022

DBRS: Ανάπτυξη 3,9% στην Ελλάδα φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider