«Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή»: Τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Newsroom
Μοιράσου το
«Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή»: Τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Πρόοδο, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δημιουργία «Σπιτιού του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή» στο κέντρο της Αθήνας, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Πρόοδο, χαρακτήρισε την απόφαση για τη δημιουργία «Σπιτιού του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή» στο κέντρο της Αθήνας, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Θεωρώ ότι θα καταστήσει πιο εύκολο για τους πολίτες να διαπιστώνουν ότι η αγορά υπηρετεί τον καταναλωτή», σημείωσε η αντιπρόεδρος στην εκδήλωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Ζάππειο κατά την οποία ανακοινώθηκε η μετεγκατάσταση των γραφείων της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ιδιοκτησίας μέχρι τώρα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο κτίριο πρόκειται να δημιουργεί ένας διοικητικός πολυχώρος καθώς, εκτός από τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σχεδιάζεται να μεταφερθούν σ' αυτό ο Συνήγορος του Καταναλωτή, υπηρεσίες του Υπουργείου Aνάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και άλλων φορέων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ελευθέριος Ζαγορίτης, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Καλλιόπη Μπενετάτου, η εγκριθείσα από τη Βουλή των Ελλήνων, νέα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Χαρά Νικολοπούλου, η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Νιόβη Ρίγκου και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Γεωργιάδης είχε συνάντηση με την κυρία Βεστάγκερ.

Όπως δήλωσε μετά την εκδήλωση η κυρία Βεστάγκερ: «Είναι πράγματι πρόοδος να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό σπίτι για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Θεωρώ ότι θα καταστήσει πιο εύκολο για τους πολίτες να διαπιστώνουν ότι η αγορά υπηρετεί τον καταναλωτή. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται η προσπάθεια: Ο καθένας να έχει τη δύναμη για να επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα».

Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Θέλω κατ' αρχάς να τονίσω ότι χάρις και στην αλληλεγγύη, την υποστήριξη και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική οικονομία εξήλθε της οικονομικής κρίσης του 2010, βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση και ο ελληνικός λαός ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω, αγαπητή κυρία Βεστάγκερ, και εσάς προσωπικά και το σύνολο των συνεργατών σας για την εποικοδομητική συνεργασία.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Γιάννη Λιανό και την ομάδα του, την Αντιπρόεδρο, κα Μπενετάτου, η θητεία της οποίας ολοκληρώνεται και με την οποία είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά. Πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της Αρχής Ανταγωνισμού. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή των νόμων της αγοράς οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα.

Με τη σημερινή απόφαση κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά: να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό «Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή» στο κέντρο της Αθήνας, στο ιστορικό κτίριο που στέγαζε παλιά την Εθνική Λυρική Σκηνή. Σε ένα στρατηγικό σημείο καθώς απέναντι βρίσκεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τα μέλη του οποίου συναλλάσσονται συχνά με τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Συνηγόρου του Καταναλωτή και σε πολύ κοντινή απόσταση το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου καταλήγουν πολλές υποθέσεις, καθώς και πανεπιστημιακές σχολές, οι φοιτητές των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται αυτές τις Αρχές που είναι τόσο σημαντικές για την οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς.

Έχουμε το όραμα να δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από ένα κτίριο: όπως προείπα, το «Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή», το οποίο θα συμβάλλει και στην εκπαίδευση των ανθρώπων της αγοράς στο να ακολουθούν τους κανόνες της, που στο τέλος αποβαίνει στο δικό τους όφελος.

Θέλω να ευχαριστήσω την Τράπεζα της Ελλάδος, φυσικά τον Διοικητή και στενό μου φίλο, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πολύ περισσότερο τον υποδιοικητή, Θεόδωρο Πελαγίδη, καθώς η κεντρική τράπεζα ως ιδιοκτήτης του κτιρίου συνέβαλε εποικοδομητικά σ' όλη αυτήν την προσπάθεια, ώστε μετά από κάποια χρόνια να βλέπουμε το κτίριο και να είμαστε υπερήφανοι που ξεκίνησε επί των ημερών μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι, κυρία Αντιπρόεδρε. Αποδείξατε ότι είστε πραγματική φίλη της Ελλάδας».

Ο ίδιος σε δηλώσεις του μετά την εκδήλωση είπε: «Η Κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια να αποκτήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Συνήγορος του Καταναλωτή και διάφορες άλλες σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες ένα πραγματικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας που θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, θα συμβάλλει στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος και θα βοηθήσει πάρα πολύ τη λειτουργία της Αρχής Ανταγωνισμού. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Βεστάγκερ που ήταν μαζί μας σήμερα εδώ. Η παρουσία της αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα και η όλη της βοήθεια πολύ σημαντική για το καλό μέλλον του ελληνικού λαού».

Ο πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός τόνισε: «Ο σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα πολυχώρο δημόσιας διοίκησης που δεν υπάρχει όμοιος στην Ελλάδα με την ενίσχυση της συνεργασίας τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις αρχές Προστασίας του Καταναλωτή και ειδικά τον Συνήγορο του Καταναλωτή, αλλά και επίσης με συνεργασία με άλλους φορείς, τις Ενώσεις Καταναλωτών, τις Ενώσεις Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να παίξουν ένα σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο για την ενίσχυση και την προώθηση της ιδέας και της κουλτούρας του ανταγωνισμού στη χώρα.

Είναι, συνεπώς, ένα σημαντικό πρότζεκτ που προχωρά κι ελπίζω να ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια».

Τέλος, ο υποδιοικητής Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης δήλωσε: «Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συμβάλλει τόσο με ιδέες όσο και το κτίριο που είναι το πιο σημαντικό. Πάντα ένας χώρος είναι σημαντικός για τη συνεργασία διότι καθορίζει, σηματοδοτεί και στιγματίζει με την καλή έννοια του όρου τη συνεργασία όλων των φορέων, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι ανεξάρτητοι φορείς, πολύ σημαντικοί και θα έλεγα τόσο απαραίτητοι στη συγκεκριμένη περίοδο, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τη χαλιναγώγηση των τιμών και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 6,5 δισ. ευρώ επενδύσεις - 5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο - 20.000 νέες θέσεις εργασίας

Power Pass: Παράταση αιτήσεων έως 5 Ιουλίου

Όλες οι ειδήσεις

16:00

Γιατί η Goldman Sachs παραμένει «ταύρος» για το πετρέλαιο παρά την αποκλιμάκωση των τιμών

15:51

ΑΔΑΕ: Υπάρχουν ευρήματα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Συνεχίζουμε την έρευνα

15:43

Κορονοϊός: 1 στους 8 ασθενείς είναι πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο «long COVID»

15:35

Corriere della Sera: Η κεντροδεξιά απόλυτο «φαβορί» των ιταλικών βουλευτικών εκλογών

15:27

Βρετανία: Θα γίνει χώρα «αναδυόμενης αγοράς», κατά την Saxo Bank

15:22

Transneft: Διακόπηκαν οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας

15:18

Την άμεση σύγκληση της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

15:09

Κομισιόν: Οι εθνικές αρχές των κρατών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων

14:57

Πυρκαγιά σε δασική έκταση σε δύσβατο σημείο στη Σαμοθράκη

14:56

Ισπανία: Σε άνοδο οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων

14:55

Attica Group: Ξεκίνησαν τα δρομολόγια των Aero Highspeed

14:49

Σακελλαροπούλου: Θεμελιώδης συνθήκη της κοινωνίας η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας

14:44

Κομισιόν: Αναπροσαρμόζεται το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων της Moderna

14:40

Ο EMA ξεκίνησε την κυλιόμενη αξιολόγηση επικαιροποιημένου εμβολίου των Pfizer και BioNTech

14:29

Πέθανε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης

14:14

Οικονόμου: Σε μεγάλη πλάνη όσοι νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες αστάθειας στην Ελλάδα

13:52

Στις ΗΠΑ τουρκική αντιπροσωπεία τη Δευτέρα για τα F16

13:46

Ουγγαρία: Σε υψηλό 24 ετών ο πληθωρισμός τον Ιούλιο -Κατά 50% εκτοξεύτηκαν οι τιμές σε ψωμί και τυρί

13:42

Γερμανία: Απώλειες πάνω από 260 δισ. ευρώ εξαιτίας του πολέμου και των υψηλών τιμών ενέργειας

13:19

Αλλάζει όψη η Λεωφόρος Συγγρού - Φυτεύονται 300 φοίνικες

13:16

Τουρκία: 406.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε μία εβδομάδα

13:03

Κι όμως, Κίνα και Ταϊβάν χρειάζονται η μία την άλλη

12:51

Ανδρουλάκης για Τουρκία: Νέα σημαντική κλιμάκωση ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου

12:35

Κωνσταντινόπουλος: Απαιτούμε να ειπωθεί δημόσια ο λόγος της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη

12:16

Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στα Πετράλωνα

12:00

Έρχονται συμπράξεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις για τη διαχείριση των ακινήτων χαρτοφυλακίων NPLs

11:55

Σε ρυθμούς... θέρους το Χρηματιστήριο -Διατηρεί τις 860 μονάδες

11:54

Έρευνα EY: Προτεραιότητα η εφαρμογή του 5G για τις επιχειρήσεις

11:44

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Απαντήσεις για όλα με θεσμικό τρόπο

11:36

Αυξημένος και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιών στη Bόρεια, Aνατολική και Nότια Ελλάδα