Μονάδα Αποβλήτων Πειραιά: Ξεκινάει η επόμενη φάση για τη ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μονάδα Αποβλήτων Πειραιά: Ξεκινάει η επόμενη φάση για τη ΣΔΙΤ των 300 εκατ. ευρώ
Στη διαδικασία του διαλόγου «περνούν» και οι 5 ισχυρές κοινοπραξίες. Ποια είναι τα ευρύτερα χρονοδιαγράμματα. Σε τι αφορά η νέα μονάδα στο Σχιστό.

Το «πράσινο φως» για την εκκίνηση του ανταγωνιστικού διαλόγου για το έργο της κατασκευής «ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Μ.Ε.Α) ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ», μέσω ΣΔΙΤ, άνω των 300 εκατ. ευρώ, «άναψε» ο ΕΔΣΝΑ, με τη συμμετοχή και των 5 υποψήφιων επενδυτών.

Προ ημερών μόλις (21/06), η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ εξέκρινε τα πρακτικά της Επιτροπής Διενέργειας Β’ Φάσης του Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού με τη Διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την Ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) για το έργο: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (Μ.Ε.Α) ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ». Όπως προκύπτει, οι φάκελοι και των 5 κοινοπραξιών πληρούν τις απαιτήσεις συμμετοχής στον Ανταγωνιστικό Διάλογο και τη συμμετοχή τους στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού.

Πρόκειται για τους:

  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΕΡΓΟ ΜΕΑ ΠΕΙΡΑΙΑ»,
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «MORE - ΑΒΑΞ - THALIS»,
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.»,
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «INTRAKAT – W.A.T.T. A.E. – GEOCYCLE ΕΛΛΑΣ»,
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. ΣΔΙΤ Π.Κ.Ο. ΠΕΙΡΑΙΑ».

Κατά συνέπεια, όπως πρόσφατα μόλις είχε αναφέρει το insider.gr, ο διαγωνισμός για την κατασκευή νέας μονάδας περνάει στο στάδιο του διαλόγου. Όπως προ ημερών σημειώθηκε, ωριμότερες είναι οι διαδικασίες για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στον Πειραιά, η χωροθέτηση του οποίου «δείχνει» την περιοχή του Σχιστού. Για αυτό το project, αναμένεται να προκύψει προσωρινός ανάδοχος στο τέλος του α’ 6μήνου του 2023, ενώ ακόμα εκκρεμεί η κατάθεση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που πρόκειται να υποβληθεί προσεχώς, δίχως να επηρεάζει αυτό τη διαδικασία (αν χρειαστεί θα υπάρξουν προσαρμογές και τροποποιήσεις) που ήδη, ως γνωστόν, βρίσκεται στη Β1 φάση, δηλαδή του ανταγωνιστικού διαλόγου. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, η εν λόγω φάση (Β1 φάση) του διαλόγου αναμένεται να εξελιχθεί εντός του καλοκαιριού με την αρχική πρόθεση του αρμόδιου φορέα, δηλαδή του ΕΔΣΝΑ, να είναι η ολοκλήρωσή της έως τα τέλη Ιουλίου, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών στο τέλος του 2022.

ΜΕΑ Πειραιά: Το αντικείμενο της προτεινόμενης Σύμπραξης αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του έργου: «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΜΕΑ) ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ» για να καλύψει ανάγκες των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων για εκτιμώμενο χρονικό διάστημα έως είκοσι εννέα (29) έτη, από τη θέση σε ισχύ της Σύμβασης Σύμπραξης. Εξ αυτών, η περίοδος μελετών, αδειοδοτήσεων, κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας έχει εκτιμηθεί περίπου στα δύο (2) έτη. Η δυναμικότητα της Μονάδας έχει εκτιμηθεί σε 250.000 tn/year υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider