Καζάκς (ΕΚΤ): Χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση για την αύξηση των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καζάκς (ΕΚΤ): Χρειάζεται ψύχραιμη αντιμετώπιση για την αύξηση των επιτοκίων
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας είπε πως «είναι φυσικό να βλέπουμε μεταβλητότητα χρόνια αφότου δεν υπήρχε αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής».

Στην αντίδραση που θα έχουν οι χρηματαγορές στις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας, Μάρτινς Καζάκς, «δείχνοντας» σε ψύχραιμες κινήσεις για το ύψος των αυξήσεων από την ευρωτράπεζα.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Ρίγα, ο Καζάκς σημείωσε πως «είναι φυσικό να βλέπουμε αβεβαιότητα και μεταβλητότητα στις αγορές. Πρέπει να περάσουμε αυτή την διαδικασία με ψυχραιμία και σταθερό χέρι και αυτό πρέπει να το δείξουμε στις αγορές».

Ο Λετονός αξιωματούχος πρόσθεσε πως «είναι φυσικό να βλέπουμε μεταβλητότητα χρόνια αφότου δεν υπήρχε αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. Οι αγορές δεν θα πρέπει να παρασύρονται από την ταχύτητα των ανατιμολογήσεων και να προεξοφλούν πολύ μεγαλύτερα επίπε επιτοκίων» συμπλήρωσε ο Καζάκς.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει τον Ιούλιο τα βασικά επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια, ώστε να καταπολεμήσει τα ιστορικά υψηλό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς οι κεντρικές τράπεζας σε ΗΠΑ και Βρετανία προχωρούν σε συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, οι επενδυτές φαίνεται πως προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα εντείνει τους ρυθμούς αυξήσεων των επιτοκίων της από τον Σεπτέμβριο.

Σχολιάζοντας το παραπάνω, ο Καζάκς ανέφερε πως «θα κρίνουμε το εάν θα πρέπει να αλλάξουμε τις κινήσεις μας με γρηγορότερο ή ηπιότερο ρυθμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Σταδιακή η αύξηση των επιτοκίων και η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στην κανονικότητα

ΕΚΤ: Έως και 1,3 εκατ. εργατικό δυναμικό στην Ευρωζώνη από τους πρόσφυγες της Ουκρανίας

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, παρά την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider