Φυσικό αέριο: Μειώθηκαν 50% οι παραδόσεις από τη Ρωσία στη Σλοβακία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Μειώθηκαν 50% οι παραδόσεις από τη Ρωσία στη Σλοβακία
Η SPP προμήθευσε τη σλοβακική αγορά με 36 TW/h αερίου το 2021, εκ των οποίων το 60% προερχόταν από τη Ρωσία.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Σλοβακία μειώθηκαν στο 50% για την Παρασκευή, όπως ανέφερε η σλοβακική εταιρεία εισαγωγής αερίου SPP.

O επικεφαλής της SPP, Ρίτσαρντ Πρόκπιτσακ, ανέφερε πως η μείωση των εισαγωγών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο μισό δεν επηρεάζει την εταιρεία, προσθέτοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ολική παύση των εισαγωγών αερίου από τη Μόσχα.

Ο ίδιος σημείωσε πως η SPP μπορεί να βρει άλλες πηγές αερίου, από τη Γερμανία, την Τσεχία ή και μέσω προμηθειών υγροποιημένου αερίου (LNG).

Σημειώνεται πως η SPP είναι ο βασικός εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Σλοβακία, προμηθεύοντας τη χώρα με 36 TWh πέρυσι, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου το 60% της εγχώριας αγοράς. Η SPP εφοδιάζεται τη μεγάλη πλειονότητα του αερίου με την οποία τροφοδοτεί τη χώρα από τη Ρωσία.

Η εταιρεία αυτή είναι ο βασικός εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Σλοβακία, προμηθεύοντας τη χώρα με 36 TWh πέρυσι, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου το 60% της εγχώριας αγοράς. Η SPP εφοδιάζεται τη μεγάλη πλειονότητα του αερίου με την οποία τροφοδοτεί τη χώρα από τη Ρωσία.

Η SPP έχει συνάψει συμφωνίες για την αγορά επαρκούς ποσότητας νορβηγικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών και άλλων φορτίων LNG για την κάλυψη περίπου των δύο τρίτων της ζήτησης των πελατών της SPP ως το τέλος του ερχόμενου έτους.

Παράλληλα στην Ευρώπη, η Eni της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι θα λάβει μόνον τη μισή ποσότητα αερίου από αυτήν που έχει ζητήσει από την Gazprom σήμερα αφού αντιμετώπισε έλλειμμα τις δύο προηγούμενες μέρες.

Επίσης οι ροές αερίου στη Γαλλία από τη Γερμανία έχουν σταματήσει από τις 15 Ιουνίου, δήλωσε η γαλλική εταιρεία διαχείρισης αγωγών GRTgaz, επικαλούμενη τις επιπτώσεις της μείωσης της ρωσικής παροχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eni: Θα μειωθούν περαιτέρω οι ληφθείσες προμήθειες αερίου από την Gazprom

Γαλλία: «Έκλεισε» η στρόφιγγα στους αγωγούς του φυσικού αερίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider