Eurogroup: Επιτυχία της Ελλάδας η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία - Εύσημα Ντόναχιου και Τζεντιλόνι στον Σταϊκούρα

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Επιτυχία της Ελλάδας η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία - Εύσημα Ντόναχιου και Τζεντιλόνι στον Σταϊκούρα
Ο Πασκάλ Ντόναχιου υπογράμμισε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Τελευταία ενημέρωση: 21:21

Στη σημασία που δίνει το Eurogroup στην έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και στο ρόλο που έχει παίξει η σημερινή κυβέρνηση στάθηκε ο Πασκάλ Ντόναχιου, μιλώντας μετά το τέλος της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε πως η εξέλιξη και η επιτυχία της Ελλάδας αποτελεί ακόμα ένα σημάδι για την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ΕΕ.

Ο Ιρλανδός αξιωματούχος τόνισε πως «είναι πολύ εντυπωσιακή η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία, μετά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που έχει επιφέρει ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κάνοντας ειδική μνεία στις κινήσεις της τωρινής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αποδίδοντας του τα σχετικά εύσημα.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και αποτελεί ένα ακόμα σημάδι για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα μετά από το 2010. Αποτελεί επιβράβευση όλων των κυβερνήσεων από τότε, ιδιαίτερα υπό τις κινήσεις της τρέχουσας κυβέρνησης» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Η Ελλάδα έχει υλοποιήσεις τις δεσμεύσεις της»

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε φάση κανονικότητας, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

«Είναι πολύ σημαντικό που αυτές οι δεσμεύσεις και η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας έγινε υπό δύσκολες συνθήκες τα τελευταία χρόνια, μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας και τώρα του πολέμου» συμπλήρωσε, λέγοντας πως «θέλω να συγχαρώ τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα».

Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως υπάρχουν ακόμα βήματα για την ελληνική οικονομία, τα οποία θα εξεταστούν με την ελληνική κυβέρνηση.

Ταμείο Ανάκαμψης και Ελλάδα

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε πως η Ελλάδα έφτασε σε ένα σημαντικό σημείο με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, αν και παραμένουν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

«Η Ελλάδα θα λάβει σημαντικά χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι σημαντικό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται για αυτά τα χρήματα

Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, γιατί η συνεργασία με τον ESM θα ωφελήσει την Ελλάδα για δεκαετίας ακόμα» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Χρέος και δημοσιονομικά

Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την πορεία των δημοσιονομικών της Ελλάδας και του χρέους για το επόμενο χρονικό διάστημα, ο επικεφαλής του ESM απάντησε πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα, ούσα μια από τις χώρες με το υψηλότερο δημόσιο χρέος

Ωστόσο, το 60% του χρέους είναι σε επίσημους πιστωτές και μεγάλος μέρος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας δεν επηρεάζεται από τις αυξήσεις των επιτοκίων που βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Ακόμα, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να έχει μια προσεκτική δημοσιονομική πορεία.

Και όπως μας διαβεβαίωσε και ο υπουργός, κ. Σταϊκούρας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 και μετά» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider