Νέο Εξοικονομώ, Ερευνώ - Δημιουργώ – Καινοτομώ & Ψηφιακός Μετασχηματισμός από το νέο ΕΣΠΑ

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο Εξοικονομώ, Ερευνώ - Δημιουργώ – Καινοτομώ & Ψηφιακός Μετασχηματισμός από το νέο ΕΣΠΑ
Το σχέδιο άμεσης κινητοποίησης. Επενδύσεις συνδυαστικές με το Σχέδιο Ανάκαμψης. Τι αναφέρθηκε στο συνέδριο στη Καλαμάτα. Ο δύσκολος στόχος της υλοποίησης και η πρόκληση για τους φορείς σε υπουργεία και περιφέρειες.

Μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για την σύνδεση Σχεδίου Ανάκαμψης με Αναπτυξιακό Νόμο, τη σκυτάλη λαμβάνει το νέο ΕΣΠΑ, τα επιχειρησιακά προγράμματα του οποίου εγκρίνονται μαζικά από τις Βρυξέλλες όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό σε σχετικό συνέδριο που λαμβάνει χώρα στην Καλαμάτα. Με την επισήμανση ωστόσο, πως πλέον η χώρα έχει μία πολύ μεγάλη ευκαιρία, αλλά και μία πρόκληση στην υλοποίηση ενός όγκου επενδύσεων αξίας 80 δις ευρώ.

Οι πιο σημαντικές δράσεις που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από τα Επιχειρησιακά προγράμματα περιλαμβάνουν νέους κύκλους του Εξοινομομώ, του Ερευνώ - Δημιουργώ – Καινοτομώ, της ενίσχυσης νεανικής επιχειρηματικότητας και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού επιχειρήσεων, αλλά και πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία και υποδομές, σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Επίσης, όπως ανέφερε και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, το σύνολο της νέας προγραμματικής περιόδου θα εγκριθεί για την Ελλάδα πιο γρήγορα από ότι σε κάθε άλλο κράτος. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης επικεντρώθηκε στην διασφάλιση των 1,6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση έργων αποκλειστικά στις περιοχές της χώρας μας που επηρεάζονται πιο άμεσα από την ενεργειακή μετάβαση.

Οι μεγάλες προκηρύξεις

Αναλυτικά, ανά πρόγραμμα θα τρέξουν οι εξής δράσεις και επενδύσεις:

* Από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», θα χρηματοδοτηθεί εκ νέου το επιτυχημένο πρόγραμμα Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ, το Ταμείο Equifund, καθώς και ένα νέο Πράσινο Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Σημαντικός προϋπολογισμός του Προγράμματος θα διατεθεί μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων συνεχιζόμενων ή νέων, Επίσης όπως ανακοινώθηκε χθες θα περιλαμβάνει και δράσεις για την ενίσχυση της νέας / νεοφυούς επιχειρηματικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας, την αναβάθμιση και τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος, την ενθάρρυνση clusters και την πράσινη ανάπτυξη.

*Από το Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» θα καλυφθουν οι Νταντάδες της Γειτονιάς, η επέκταση ωραρίου λειτουργίας ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, η Συμπεριληπτική εκπαίδευση για μαθητές με αναπηρία, αλλά και η Υποστήριξη και ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

*Από το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» θα χρηματοδοτηθούν δράσεις Ultra-Fast Broadband, τη β’ φάση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ στον δημόσιο τομέα αλλά και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΟΤΑ.

*Στο Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή θα συνεχιστεί επίσης το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» «που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα» όπως είπε ο κ. Τσακίρης, ενώ θα χρηματοδοτηθούν Παρεμβάσεις Greco islands, θα ολοκληρωθεί η Ενεργειακή διασύνδεση νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό και η Αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας, αλλά και Σύγχρονες Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (RRF).

*Από το Πρόγραμμα των Μεταφορών θα χρηματοδοτηθεί η Κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας, ενώ σε συμπληρωματικότητα με το Ταμείο Ανάκαμψης και με Εθνικούς Πόρους θα ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ (από το ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί το τμήμα ΧΑΝΙΑ-ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ).

*Από το Πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας θα γίνουν επενδύσεις για τον εξοπλισμό αλλά και για τα συστήματα πρόληψης, αντιμετώπισης - διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικούς κινδύνους που δεν σχετίζονται με το κλίμα και ανθρωπογενείς κινδύνους, καθώς και για εξοπλισμό πυρόσβεσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο 1,6 δισ. της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης - Τα 3 εδαφικά σχέδια

Τσακίρης: Τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα το νέο ΕΣΠΑ – Λιγότερο γραφειοκρατικό και προσβάσιμο σε περισσότερους

gazzetta
gazzetta reader insider insider