Μητσοτάκης: Η Ελλάδα η πρώτη χώρα της ΕΕ με πλήρως εγκεκριμένο ΕΣΠΑ – Μεγάλη ευθύνη τα κονδύλια των 80 δισ.

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα η πρώτη χώρα της ΕΕ με πλήρως εγκεκριμένο ΕΣΠΑ – Μεγάλη ευθύνη τα κονδύλια των 80 δισ.
«Έχουμε πλέον τα κονδύλια να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον. Είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τις παθογένειες, να συνεργασθούμε, ούτως ώστε ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο». Πολύ πιο μεγάλο από το παρελθόν το πακέτο κονδυλίων της ΕΕ, ύψους 80 δισ. ευρώ. Μεγάλη ευθύνη για την σωστή αξιοποίησή του και από την περιφέρεια.

Την πρωτιά της Ελλάδας στην έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το αναπτυξιακό συνέδριο για το Νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 στην Καλαμάτα. Προανήγγειλε πως μετά το «Ανταγωνιστικότητα» των 3,9 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε χθές, ακολουθούν και τα υπόλοιπα προγράμματα: η Δίκαιη μετάβαση, η Πολιτική Προστασία, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και το Ανθρώπινο δυναμικό. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη διανομής του πλεονάσματος του Προϋπολογισμού με στοχευμένα μέτρα για την κάλυψη από την κρίση.

«Έχουμε πλέον τα κονδύλια να κάνουμε το άλμα προς το μέλλον», είπε. «Είναι στο χέρι μας να διορθώσουμε τις παθογένειες, να συνεργασθούμε, ούτως ώστε ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο», πρόσθεσε.

Μίλησε για καλοδουλεμένα σχέδια και αυτό φαίνεται από την ταχεία αποδοχή από την ΕΕ χωρίς «αστερίσκους». Αλλά περιγράφοντας το πολύ πιο μεγάλο σε σχέση με το παρελθόν πακέτο κονδυλίων της ΕΕ, συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ, μίλησε και για την ευθύνη που αυτό το ποσό δημιουργεί για την σωστή αξιοποίησή του και από την περιφέρεια που θα διαχειρισθεί μεγάλο μέρος των κονδυλίων. Αλλά και για τις οργανωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες.

Ανέφερε πως το σύνολο των πόρων από την ΕΕ φτάνει στα 80 δισ. ευρώ μαζί με το ταμείο ανάκαμψης και άλλους μηχανισμούς. Και αντικατοπτρίζει την «αργή αλλά σταθερή στροφή της Ευρώπης προς το ρόλο που της αξίζει» και τη συνειδητοποίηση πως «ο κορμός πρέπει να συμβαδίζει με τη βάση», δηλαδή με τις κοινωνίες των μελών της.

Περιέγραψε την κρισιμότητα των κονδυλίων για την Ελλάδα που πρέπει να συμπληρώσει το επενδυτικό κενό της πανδημικής κρίσης και να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Με εκτίμηση περί δυνατότητας ενίσχυσης του ΑΕΠ κατά 3%.

80 δισ. ευρώ από Ευρώπη - Στις περιφέρειες το 1/3 του νέου ΕΣΠΑ

Τα κεφάλαια που θα έλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία στην Ελλάδα την περίοδο 2021-2027 θα φτάσουν τα 80 δισ. ευρώ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δίπλα στο νέο ΕΣΠΑ των 26,2 δισ. ευρώ, προστίθενται άλλα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία: το σχέδιο Ελλάδα 2.0 με πιστώσεις που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και η πρωτοβουλία Connecting Europe. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια πηγή αναπτυξιακών κεφαλαίων που δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολεμική περίοδο και τόνισε την ανάγκη σωστής κατανομής των πόρων από τις περιφέρειες.

«Η οικονομία μας καλείται να αναπληρώσει με γρήγορους ρυθμούς ένα σημαντικό επενδυτικό κενό της δεκαετίας της κρίσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 1% του ΑΕΠ οδηγεί σε άνοδο 10% των ιδιωτικών επενδύσεων και προσθέτει 3 μονάδες στο ΑΕΠ»

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το 1/3 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ δεσμεύεται για έργα στις περιφέρειες, αντιστρέφοντας την εικόνα μιας Ελλάδας που θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ποσό άνω των 8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με την τρέχουσα πολιτική συνοχής. Ανέφερε ενδεκτικά το πρόγραμμα της Πελοποννήσου στο οποίο θα κατευθυνθούν 410 εκατ. ευρώ, από 285 εκατ. ευρώ την τρέχουσα περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους περιφερειάρχες για γρήγορη και αποτελεσματική κατανομή των πόρων.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση και επέκταση του οδικού άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 252 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της οδού Τσακώνας-Καλαμάτας, ενώ όπως είπε, υλοποιήθηκε η δέσμευσή του «ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» που θα γίνει σε λίγες εβδομάδες».

Η Ελλάδα θα πάψει να είναι το «μαύρο πρόβατο» των Ευρωπαίων

Ο πρωθυπουργός σημείωσε, εξάλλου, πως η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος που ελαβε θετική απάντηση για το Εταιρικό Σύμφωνο για την Πολιτική Συνοχής (πρώην ΕΣΠΑ). Άλλωστε η χώρα πρωταγωνιστεί πλέον στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων με συνεχή ρεκόρ στις αποταμιεύσεις από το καλοκαίρι του 2019.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πέρα από τα μεγεθη, σημειώθηκε και ποιοτική αναβαθμιση. «Στην πανδημία πετύχαμε σε χρόνους ρεκόρ εγκρίσεις από τις Βρυξέλλες ώστε να ανακατευθυνθουν ποροι από το ΕΣΠΑ προς πιο επείγουσες ανάγκες. Κινητοποιήσαμε παραπάνω από 13 δισ. ευρω, για στήριξη απασχόλησης, επιχειρήσεων και νοικοκυριών», είπε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ευρώπη, και ότι έχει πάψει πλέον να είναι το «μαύρο πρόβατο» των Ευρωπαίων.

Ιστορική η σύνδεση της Ελλάδας με τις πολιτικές ανάπτυξης

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την σημασία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάπτυξη της χώρας και, όπως είπε, την περίοδο 2000-2017 κατευθύνθηκαν 66 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τις πολιτικές συνοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας είναι ιστορικά συνδεδεμένη με τις πολιτικές ανάπτυξης, ενώ παραδέχθηκε ότι κατά καιρούς υπήρξε και κακοδιαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ δεν έλειψε και η σπατάλη πόρων. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα κονδύλια προίκισαν τη χώρα με υποδομές πρώτης γραμμής, ενώ χρηματοδότησαν πολλές επιχειρήσεις και προώθησαν εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Η 8η έκθεση της ΕΕ για τη Συνοχή επιβεβαιώνει ότι από το 2014 έως το 2020 τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα συνέβαλαν κατά 2,6% στην αύξηση του ΑΕΠ των περιφερειών με την μικρότερη ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης από Καλαμάτα: Τρεις σημαντικές αποφάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών

gazzetta
gazzetta reader insider insider