Τσακίρης: Πράσινο φως από Κομισιόν για τις επιδοτήσεις 3,9 δισ. ευρώ του νέου «Ανταγωνιστικότητα» - Οι νέες δράσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακίρης: Πράσινο φως από Κομισιόν για τις επιδοτήσεις 3,9 δισ. ευρώ του νέου «Ανταγωνιστικότητα» - Οι νέες δράσεις
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης
Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με προϋπολογισμό 3,89 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει την παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία της χώρας για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σήμερα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρώτο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το γνωστό ΕΠΑνΕΚ. Όπως έγραψε στο twitter ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης: «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ωφέλιμο πρόγραμμα ειδικά για τις ΜμΕ, που θα δώσει πραγματική ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ευχαριστώ όλη την ομάδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων!».

Το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» με προϋπολογισμό 3,89 δισ. ευρώ (συνεισφορά Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης -ΕΤΠΑ 2,66 δισ. ευρώ), θα ενισχύσει την παραγωγικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία της χώρας για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, παράταση καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων δόθηκε για τη δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00.

Το νέο «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» («ΕΣΠΑ 2021-2027») αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Ιουλίου 2021 και σύμφωνα με αυτό πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά.

Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που προχώρησε σε επίσημη υποβολή και της εγκρίθηκε το «Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027» για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» αποτυπώνει και θέτει προτεραιότητες για την ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού της οικονομίας, των υποδομών, των ανθρώπινων δεξιοτήτων και την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας.

Η στρατηγική του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» οργανώνεται σε τέσσερις βασικούς άξονες επενδύσεων στο πλαίσιο των αντίστοιχων Ταμείων:

-Ενίσχυση Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΤΠΑ)

-Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας (ΕΤΠΑ)

-Βελτίωση Πρόσβασης Επιχειρήσεων σε Χρηματοδότηση (ΕΤΠΑ)

-Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Μετασχηματισμού (ΕΚΤ+)

Τα έργα/δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια και απαντούν στις διαρθρωτικές υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται και ολοκληρώνονται μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές δράσεις

-Στήριξη παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, τεχνολογική προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες και προϊόντα

-Ανάπτυξη της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών

-Ενίσχυση της νέας / νεοφυούς επιχειρηματικότητας υψηλής προστιθέμενης αξίας

-Υποστήριξη της ανάπτυξης / υιοθέτησης καινοτομιών

-Υπηρεσίες στήριξης της επιχειρηματικότητας και δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος

-Αναβάθμιση και ποιοτικός εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος

-Ενθάρρυνση clusters ή/και συνεργασιών ΜΜΕ μεταξύ τους ή/και με μεγαλύτερες επιχειρήσεις

-Ανάπτυξη / Αναβάθμιση δομών / μηχανισμών στήριξης επιχειρηματικότητας

-Περιβαλλοντικές υποδομές / πράσινη ανάπτυξη

Μεταξύ των εμβληματικών δράσεων του προγράμματος περιλαμβάνονται:

• Ερευνώ - Δημιουργώ - Καινοτομώ

• Equifund

• Πράσινο Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε:

«Με μεγάλη χαρά και μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνω στον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πήρε την τελική έγκριση για το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το νέο ΕΠΑνΕΚ, στην καινούργια προγραμματική περίοδο 2021-27. Η οργανωμένη προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων όλα αυτά τα χρόνια έφερε την Ελλάδα από την 19η θέση στην 1η θέση στην απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-20 και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα στο νέο ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους μου τους συνεργάτες, την αρμόδια Επίτροπο κυρία Ελίζα Φερέιρα και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγάλη επιτυχία».

Γνωρίστε το νέο ΕΣΠΑ:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΣΠΑ: Έγκριση έργων σε 161 Δήμους για συστήματα κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων

ΕΣΠΑ: 2ος κύκλος χρηματοδότησης 34 εκατ. ευρώ για τις πληγείσες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece

gazzetta
gazzetta reader insider insider