Επιδότηση για ψυγεία, κλιματιστικά: Ξεκινούν την Παρασκευή 24/6 οι αιτήσεις για το voucher

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδότηση για ψυγεία, κλιματιστικά: Ξεκινούν την Παρασκευή 24/6 οι αιτήσεις για το voucher
Το voucher από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» θα εξασφαλίζει επιδότηση 30-50% για την αγορά έως 3 συσκευών, ενώ θα εξαργυρώνεται απευθείας στο ταμείο του καταστήματος. Δυνατότητα για αλλαγή δύο κλιματιστικών, όχι όμως δύο ψυγείων ή δύο καταψυκτών. Μείωση έως 30% της κατανάλωσης ρεύματος.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr εκτός απροόπτου την επόμενη Παρασκευή, 24 Ιουνίου, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για αντικατάσταση παλιών ψυγείων, καταψυκτών και κλιματιστικών. Το πληροφοριακό σύστημα θα παραμείνει ανοικτό για δύο εβδομάδες, ώστε στη συνέχεια από τις αιτήσεις που θα κατατεθούν να καταρτισθεί η λίστα των δικαιούχων, αλλά και οι επιλαχόντες.

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, αν και δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής στο πρόγραμμα θα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, η κατάταξη των αιτήσεων θα γίνει με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Έτσι, θα δημιουργηθεί σειρά προτεραιότητας, ώστε ξεκινώντας από την κορυφή της λίστας να καλυφθούν οι αιτήσεις μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Για την κατάταξη θα χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα μοριοδότησης, στο οποίο το εισόδημα θα αναλογεί σε 46 μόρια. Στην περίπτωση ύπαρξης ΑμεΑ στο νοικοκυριό θα προστίθενται 15 μόρια, για μονογονεϊκή οικογένεια σε 15 μόρια, ενώ για τα προστατευόμενα μέλη θα προστίθενται σε 6 μόρια ανά άτομο, με ανώτατο όριο τα τέσσερα.

Από τον κατάλογο προτεραιότητας που θα δημιουργηθεί, εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι θα ανέλθουν σε 350.000. Η επιδότηση που θα λάβουν (σε μορφή voucher) θα κυμαίνεται από 30% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα. Έτσι, θα ανακυκλωθούν 380.000 συσκευές, αντικαθιστώντας τις με νέα μοντέλα, καθώς ο προϋπολογισμός του προγράμματος έχει αυξηθεί στα 150 εκατ. ευρώ. Για τους επιλαχόντες, θα αναζητηθούν στην πορεία επιπλέον κονδύλια, ώστε να καλυφθούν και αυτές οι αιτήσεις.

Αντικατάσταση της παλιάς συσκευής

Για να επιδοτηθεί ένας καταναλωτής, θα πρέπει επίσης υποχρεωτικά να αντικαταστήσει την αντίστοιχη παλιά συσκευή του, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή δεν έχει βλάβη). Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ένας δικαιούχος δεν θα μπορεί να πάρει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες, αλλά μπορεί να πάρει δύο κλιματιστικά. Όπως πρόσθεσε, στόχος είναι να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος κατά 30%.

Όπως είναι φυσικό, το ανώτατο όριο οφέλους από την εξοικονόμηση αφορά τα κλιματιστικά, τα οποία χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να προσφέρουν ψύξη ή θέρμανση. Έτσι, ένα νέο κλιματιστικό σε σχέση με ένα παλιότερο μοντέλο, εξοικονομεί έως και 50% ενέργεια.

Από την άλλη πλευρά, εξοικονόμηση από 47% έως 71% προσφέρει ένα νέο ψυγείο, σε σχέση με ένα παλιότερο πιο ενεργοβόρο μοντέλο, η οποία μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος περίπου 90 ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η διαδικασία αντικατάστασης

Όσοι ενδιαφερόμενοι για οποιονδήποτε λόγο δεν υποβάλλουν οι ίδιοι την αίτηση, θα μπορούν να το κάνουν από κάποιο από τα καταστήματα τα οποία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Για την υποβολή της δήλωσης, το κατάστημα θα καταχωρίσει το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερόμενου, τον ΑΦΜ του, τον αριθμό παροχής ρεύματος καθώς και τις συσκευές που θέλει να αλλάξει.

Άμεσα στο κατάστημα θα γίνεται και η εξαργύρωση του voucher, αφαιρώντας την επιδότηση από τη λιανική τιμή του προϊόντος, ώστε να προκύψει το ποσό που θα καταβάλει ο δικαιούχος. Το κατάστημα θα αναλάβει να πάρει την παλιά συσκευή από το σπίτι του καταναλωτή και να την αντικαταστήσει με την καινούρια. Όταν αποσύρει το παλιό μοντέλο, τότε θα εισπράξει το ποσό της επιδότησης. Όλα τα βήματα της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider