Επιδότηση για ψυγεία, κλιματιστικά: Κλείδωσε για δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου το voucher - Ποιοι και πώς θα το πάρουν

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιδότηση για ψυγεία, κλιματιστικά: Κλείδωσε για δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου το voucher - Ποιοι και πώς θα το πάρουν
Μέση επιδότηση στα 300 ευρώ και επιπλέον ετήσιο όφελος έως 150 ευρώ από τους μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού, για μια νέα συσκευή. Πώς θα τρέξει το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Στους 350.000 οι ωφελούμενοι. Αυξημένος στα 150 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος, από 100 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά. Όλη η διαδικασία για την υποβολή αίτησης, αγορά των νέων συσκευών και απόσυρση των παλιών.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», καθώς μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, για την υποδοχή αιτήσεων καταναλωτών, ώστε να λάβουν επιδότηση για την αλλαγή των παλιών ηλεκτρικών τους συσκευών με νέα, λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα.

Σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει πλέον αναθεωρηθεί ο προϋπολογισμός του, με σκοπό να μπορέσουν να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Έτσι, από τα 100 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά για την υλοποίηση της δράσης, πρόκειται τελικά να διατεθεί ένα κονδύλι 150 εκατ.

Όπως είναι φυσικό, με αυτό τον τρόπο έχει επίσης αναθεωρηθεί προς τα πάνω και ο αριθμός των ωφελουμένων. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι πλέον θα μπορέσουν να ανανεώσουν τον ηλεκτρικό τους εξοπλισμό 350.000 δικαιούχοι, από 200.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση. Στο ίδιο μήκος κύματος, προβλέπεται να αντικατασταθούν περί τις 550.000 συσκευές, από 380.000 που υπολογιζόταν κατά τη σχεδίαση του προγράμματος.

Όφελος 300 + 100 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος θα μπορούν να αντικατασταθούν κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες, με κάθε νοικοκυριό να λαμβάνει ενίσχυση για έως και 3 συσκευές. Η επιδότηση θα κινείται από 30% έως 50%, ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου.

Η μέση επιδότηση για κάθε νέα συσκευή εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 300 ευρώ. Παράλληλα, με την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού εξοπλισμού, με νέα πιο αποδοτικά μοντέλα, υπολογίζεται ότι θα προκύπτει ένα μέσο ετήσιο όφελος έως 150 ευρώ, από τους μειωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Το ανώτατο όριο οφέλους από την εξοικονόμηση αφορά τα κλιματιστικά, τα οποία χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να προσφέρουν ψύξη ή θέρμανση. Έτσι, ένα νέο κλιματιστικό σε σχέση με ένα παλιότερο μοντέλο, εξοικονομεί έως και 50% ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, εξοικονόμηση από 47% έως 71% προσφέρει ένα νέο ψυγείο, σε σχέση με ένα παλιότερο πιο ενεργοβόρο μοντέλο, η οποία μεταφράζεται σε ετήσιο όφελος περίπου 90 ευρώ από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η υποβολή αίτησης

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, ενώ δυνατότητα υπαγωγής θα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Ωστόσο, από όλους τους αιτούντες θα δημιουργηθεί σειρά προτεραιότητας, ώστε ξεκινώντας από την κορυφή της λίστας να καλυφθούν οι αιτήσεις μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Η προτεραιοποίηση θα γίνει με ένα σύστημα μοριοδότησης, στο οποίο θα υπάρχουν τόσο εισοδηματικά όσο και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εισόδημα θα αναλογεί σε 46 μόρια, η ύπαρξη ΑμεΑ στο νοικοκυριό σε 15 μόρια, η μονογονεϊκή οικογένεια σε 15 μόρια, ενώ τα προστατευόμενα μέλη σε 6 μόρια ανά άτομο, με ανώτατο όριο τα τέσσερα.

Από τις αιτήσεις που δεν θα καλυφθούν, θα δημιουργηθεί λίστα επιλαχόντων. Στόχος είναι να δοθούν επιδότηση και στους καταναλωτές που δεν ενισχύθηκαν με το πρώτο «κύμα», όταν εξευρεθούν πρόσθετοι πόροι.

Η διαδικασία αγοράς & απόσυρσης

Για να επιδοτηθεί ένας καταναλωτής, θα πρέπει επίσης υποχρεωτικά να αντικαταστήσει την αντίστοιχη παλιά συσκευή του, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία (δηλαδή δεν έχει βλάβη). Η επιδότηση θα έχει τη μορφή voucher (δηλαδή θα είναι ένας μοναδικός ειδικός κωδικός).

Με το voucher, θα επισκέπτεται το κατάστημα ηλεκτρικών της επιλογής του (και το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα), ώστε να διαλέξει το νέο μοντέλο. Στο κατάστημα θα εξαργυρώνει και το voucher, πληρώνοντας για το προϊόν που διάλεξε όσο απομένει από την ονομαστική τιμή του, αφαιρώντας την επιδότηση.

Το κατάστημα θα αναλάβει να πάρει την παλιά συσκευή από το σπίτι του καταναλωτή και να την αντικαταστήσει με την καινούρια. Όταν αποσύρει το παλιό μοντέλο, τότε θα εισπράξει το ποσό της επιδότησης. Όλα τα βήματα της διαδικασίας θα ελέγχονται αυτόματα από την ψηφιακή πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα

Μετά τα μέτρα για το ρεύμα, η κόψη του ξυραφιού...

Ρεύμα: Όλη η διαδικασία υποβολής αίτησης για τις αναδρομικές επιδοτήσεις – Τι θα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider