Το «αδιέξοδο» της ΕΚΤ συζητείται εκτάκτως σήμερα στην Φρανκφούρτη

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «αδιέξοδο» της ΕΚΤ συζητείται εκτάκτως σήμερα στην Φρανκφούρτη
Η ΕΚΤ πρέπει να βρει σήμερα πως θα «τετραγωνίσει τον κύκλο», να στηρίξει το ευρώ χωρίς να τσακίσει τα ευρωπαϊκά ομόλογα...

Η είδηση για την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) «καλμάρισε» εν μέρει τις αγορές και τις πιέσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, αλλά μένει να φανεί από τις ανακοινώσεις της κας Λαγκάρντ – εφόσον υπάρξουν – το κατά πόσο η ΕΚΤ μπορεί να αντιμετωπίσει την νέα κατάσταση.

Και να υποστηρίξει το ευρώ...

Γιατί περί αυτού πρόκειται κατά κύριο λόγο και κατά δεύτερο για τα αυξημένα spreads και τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων.

Εφόσον τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είναι ενήμερα για τις επικείμενες σήμερα αποφάσεις της Fed – συζητείται ως πολύ πιθανή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% - τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να απαντήσει με τρόπο που να μπορεί να συγκρατήσει την διολίσθηση του Ευρώ κάτω από το 1,04 έναντι του δολαρίου...

Αν δεν είναι ενήμερα για τις αποφάσεις της Fed – πράγμα μάλλον απίθανο – θα πρέπει να διαμορφώσουν εναλλακτικά σενάρια με τα οποία να απαντήσουν στην έτσι κι αλλιώς δεδομένη πρόθεση της αγοράς χρήματος να εκμεταλλευτεί το «αδιέξοδο» της ΕΚΤ, μπροστά στο δίλημμα μείωσης του πληθωρισμού και στήριξης του Ευρώ ή διάσωσης του ευρωπαϊκού χρέους...

Η επίσημη απόφαση της ΕΚΤ μετά την έμμεση αναγνώριση του λάθους της περί «προσωρινότητας» του πληθωρισμού, από τον περασμένο Δεκέμβρη, είναι να αποσύρει το QE και να αυξήσει τα επιτόκια. Οι αγορές απέναντι σ' αυτό αντιδρούν και εκμεταλλεύονται, όπως ήταν αναμενόμενο, κάθε χιλιοστό «εδάφους» που παραχωρεί η ΕΚΤ καθώς αποσύρεται από τις αγορές για να εφαρμόσει την πολιτική της. Όπως σημείωνε σε χθεσινό του ρεπορτάζ το Insider.gr, οι αγορές απαιτούν από την Λαγκάρντ να κάνει πράξη την υπόσχεση του Ντράγκι.

Αλλά αυτή η νομισματική άμπωτη που η ΕΚΤ έχει δρομολογήσει, αποκαλύπτει ποιοι ...κολυμπούσαν γυμνοί μέχρι τώρα, με τη «γύμνια» των ιταλικών ομολόγων να γυαλίζουν κάτω από τον αδύναμο ήλιο της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής (;) νομισματικής πολιτικής.

Πώς μπορεί να απαντήσει τώρα η ΕΚΤ;

Κάθε ουσιαστική παρέμβαση για να στηρίξει και πάλι τα προβληματικά spreads, ισοδυναμεί με αδυναμία (και έτσι θα διαβαστεί από τις αγορές), να εφαρμόσει – όπως η Fed – τις αποφάσεις του Δεκέμβρη για απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης.

Με άλλα λόγια αδυναμία να στηρίξει κατά συνέπεια με επάρκεια το Ευρώ, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της Fed...

Αν ο Μάριο Ντράγκι είχε την πολυτέλεια να εξαγγείλει το 2012 το «Whatever it Takes» και να αφήσει την εφαρμογή του για αργότερα, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Λαγκάρντ σήμερα.

Αυτή και οι συνάδελφοί της πρέπει να αποδείξουν ότι ξέρουν πως να ...τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Και αυτό είναι πραγματικά δύσκολα να γίνει σήμερα έστω και στα λόγια...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια Fed: Δεν αποκλείεται μια αύξηση κατά 0,75% αυτή την εβδομάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider