Morgan Stanley: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022 - Έως 9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2022 - Έως 9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φτάσει το «ταβάνι» του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ο αρνητικός αντίκτυπος της αύξησης των τιμών τροφίμων στην οικονομία θα διατηρηθεί και το 2023.

Εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και καθώς η Ευρωζώνη συνεχίζει να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρωζώνη, η προσοχή των επενδυτών και των αγορών βρίσκεται στραμμένη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προσεχή Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαφαινόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της ευρωτράπεζας, αλλά κυρίως οι εκτιμήσεις για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ εντός του 2022, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο καλπάζων πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που έφτασε στο 8,1% για τον Μάιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Νέα άνοδος των τιμών και για το 2023

Σε σχετικό report της ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, η Morgan Stanley εκτιμά πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη θα αυξηθούν περαιτέρω, τόσο στον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή όσο και στον δομικό πληθωρισμό που εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Ο αμερικανικός οίκος προβλέπει πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα φτάσει το «ταβάνι» του το Σεπτέμβριο και αυτό θα είναι το 8,2% έως 9%. Η Morgan Stanley αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, αναμένοντας να φτάσει το 7,7% σε ετήσιο επίπεδο (από 7,3% στην προηγούμενη εκτίμησης της) και το 4,1%για το 2023 (από 3,8% προηγουμένως).

Αντίστοιχα, ανεβάζει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για τον δομικό πληθωρισμό, στο 3,5% για το 2022 (από 3,3%) κα στο 2,7% για το 2023 (από 2,5%).

Ο οίκος αναφέρεται στο εμπάργκο της ΕΕ στο πετρέλαιο της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τον κίνδυνο για αύξηση των τιμών «μαύρου χρυσού» με δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η Morgan Stanley επικαλείται τα στοιχεία του ΟΗΕ για την αύξηση των τιμών τροφίμων, που έφτασε το +68% σε ετήσιο επίπεδο για τον Απρίλιο.

Ακόμα, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν πως ο αρνητικός αντίκτυπος της αύξησης των τιμών τροφίμων στην οικονομία θα διατηρηθεί και το 2023.

Τρεις αυξήσεις: Ιούλιο, Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο

Με βάση τα παραπάνω, η ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να «δείξει» ξεκάθαρα πως τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που «τρέχει» από την αρχή της πανδημίας θα σταματήσουν στο β' εξάμηνο, ανοίγοντας τον δρόμο για αύξηση των βασικών επιτοκίων τον Ιούλιο.

Η Morgan Stanley εκτιμά πως η EKT θα εξέλθει, με νέα αύξηση, πλήρως από τα επίπεδα των αρνητικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και ότι θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της τον Δεκέμβριο του 2022, εκτίμηση που δεν είχε στην προηγούμενη έκθεση της.

Η ΕΚΤ θα συνεχίζει την πολιτική της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, με τον οίκο να εκτιμά πως εφόσον οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού μένουν εντός των προβλέψεων, η ευρωτράπεζα θα συνεχίσει σταδιακά σε μια περισσότερο ουδέτερη πολιτική για τα επιτόκια της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Χρηματιστήριο συνεχίζει να δοκιμάζει τις 900 μονάδες - Κέρδη για τις τράπεζες

Ενισχύεται το ανοδικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Reuters: «Πράσινο φως» από ΗΠΑ για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider