Bloomberg: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της
Το ερώτημα τώρα εντός του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας, επικεντρώνεται στο εάν οι αυξήσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο είναι αρκετές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται επιτέλους, αναφέρει το Bloomberg, να προβεί και αυτή με τη σειρά της σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, ωθούμενη να δράσει από τα επαναλαμβανόμενα υψηλά ρεκόρ του πληθωρισμού.

Σχεδόν τρεις μήνες από τότε που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πραγματοποίησε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων, η ομόλογή της στην ευρωζώνη θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα το τέλος των αγορών ομολόγων και θα ξεκινήσει επίσημα την αντίστροφη μέτρηση για την αύξηση του κόστους δανεισμού τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ έδειξε δισταγμό να κινηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησης επιτοκίων, την ώρα που μετράει τις επιπτώσεις από τον πόλεμο που μαίνεται λίγο μακρύτερα από τα σύνορα της νομισματικής της ζώνης, στην Ουκρανία.

Αντίθετα, οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους, με ορισμένες μάλιστα να επιταχύνουν τον ρυθμό. Η Fed διπλασίασε την ταχύτητα των αυξήσεων επιτοκίων τον περασμένο μήνα, με αύξηση κατά μισή μονάδα, ενώ εντός της ερχόμενης εβδομάδας ανάλογες κινήσεις αναμένονται από τις κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας και της Ινδίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τώρα στο 8,1%, υπάρχει σαφής συναίνεση στην ΕΚΤ για την ανάγκη να ξεκινήσει η σύσφιξης της πολιτικής. Το ερώτημα τώρα εντός του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, επικεντρώνεται στο εάν οι αυξήσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο είναι αρκετές και στο πόσο υψηλά θα φέρουν τελικά τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν λέει ότι οτιδήποτε λιγότερο από μια άνοδο των επιτοκίων κατά μισή μονάδα «κινδυνεύει να θεωρηθεί ήπιο» και συνάδελφοι από την Ολλανδία, τη Σλοβακία και τη Λετονία ζήτησαν ανοιχτά να εξεταστεί τουλάχιστον μια τέτοια αύξηση.

Οι προβλέψεις της Deutsche Bank και της Bank of America θεωρούν τώρα ότι αυτή η αύξηση θα υλοποιηθεί σε αυτό το επίπεδο, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι υποθέτουν επί του παρόντος ότι οι απόψεις των «γερακιών» της ΕΚΤ δεν θα επικρατήσουν.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με αυτή τη συζήτηση στη συνέντευξη Τύπου της την Πέμπτη μετά τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας. Θα αποκαλύψει επίσης κρίσιμες νέες προβλέψεις που θα επηρεάσουν την απόφαση της ΕΚΤ. Προβλέψεις που ενδέχεται να συγκριθούν με τις πιο πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τις οποίες θα έχει ανακοινώσει ο ΟΟΣΑ την προηγούμενη ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider