Γέλεν: Έκανα λάθος για την πορεία του πληθωρισμού - Δεν αποκλείουμε περαιτέρω σοκ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Έκανα λάθος για την πορεία του πληθωρισμού - Δεν αποκλείουμε περαιτέρω σοκ
Οι δηλώσεις της υπουργού έγιναν μετά από την συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην οποία και παρίστατο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Λάθος στην περσινή εκτίμηση της για την πορεία του πληθωρισμού παραδέχτηκε πως έκανε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προβλέποντας ότι οι ανοδικές πιέσεις του θα είχαν παροδικό χαρακτήρα.

«Έκανα λάθος σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσε ο πληθωρισμός», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη της στο CNN. «Υπήρξαν απρόβλεπτοι και μεγάλοι κραδασμοί στην οικονομία που ενίσχυσαν τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό επηρέασαν άσχημα την οικονομία μας, κάτι που εκείνη τη στιγμή δεν καταλάβαινα πλήρως».

Οι δηλώσεις της υπουργού έγιναν μετά από την συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην οποία και παρίστατο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γέλεν, απαρίθμησε τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, τα lockdown στην Kίνα αλλά και τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, στους παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν καθοριστικά στο σοκ που υπέστη η οικονομία.

Ο Μπάιντεν είπε νωρίτερα την Τρίτη ότι ο ρόλος του ως προέδρου είναι να δώσει στη Fed «τον χώρο που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να παρέμβω στο εξαιρετικά σημαντικό έργο τους». Η Γέλεν προσέθεσε ότι η Fed λαμβάνει τα μέτρα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Επιβράδυνση στην αγορά εργασίας

Η Γέλεν τόνισε πόσο καλά έχει αποδώσει η οικονομία από άλλες απόψεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά εργασίας. Αλλά κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν περιμένει τον ίδιο ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας που απολάμβαναν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης από την κρίση.

«Τώρα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο», υπογράμμισε. «Δεν περιμένουμε να δούμε την ίδια αύξηση στις θέσεις εργασίας, μηνιαίες αυξήσεις στις θέσεις εργασίας ή ποσοστά ανάπτυξης στο μέλλον. Εξετάζουμε τη σταθερή και στέρεη ανάπτυξη και τη μείωση του πληθωρισμού».

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ έχουν ήδη δει τα χειρότερα αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού, η Γέλεν είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ο βασικός πληθωρισμός, που αφαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε μια προσπάθεια να δείξει την τάση στον υποκείμενο πληθωρισμό, έχει πέσει.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε την άνοδο του σε 6,2% το έτος έως τον Απρίλιο και αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνεται τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, η Γέλεν υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έλαβαν πρόσφατα μέτρα για να περιορίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αύξηση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω σοκ», προειδοποίησε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γέλεν: Η Fed μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκληθεί ύφεση

Νέο «σήμα» Γέλεν για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ευρωζώνη - Ανησυχία για πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Fed: Επαφές Μπάιντεν - Πάουελ για τον πληθωρισμό, καθώς «πιέζουν» οι εκλογές του Νοεμβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider