Fed: Επαφές Μπάιντεν - Πάουελ για τον πληθωρισμό, καθώς «πιέζουν» οι εκλογές του Νοεμβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Επαφές Μπάιντεν - Πάουελ για τον πληθωρισμό, καθώς «πιέζουν» οι εκλογές του Νοεμβρίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας πως σέβεται την ανεξαρτησία της Fed.

Τελευταία ενημέρωση: 09:48

Μήνυμα σεβασμού προς την ανεξαρτησία της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) θέλησε να στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντηση που είχε με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, Τζερόμ Πάουελ.

Πρόκειται για την τρίτη προσωπική συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες από την αρχή της προεδρίας Μπάιντεν, με το βασικό θέμα συζήτησης να είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, που βρίσκεται κοντά σε υψηλά 40 ετών.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο Μπάιντεν θέλησε να τονίσει πως «το σχέδιο μου είναι να αντιμετωπίσω τον πληθωρισμό. Αυτό ξεκινά από την αρχή ότι σέβομαι την Fed και την ανεξαρτησία της Fed, όπως και θα συνεχίσω να κάνω».

Οι εκλογές και οι επικρίσεις

Εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο τον ερχόμενο Νοέμβριο, ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει να ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στους Αμερικανούς πολίτες, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους ψηφοφόρους.

Ο Μπάιντεν είπε πως ο ρόλος του ως πρόεδρος της χώρας είναι «να δώσω στην Fed τον χώρο που χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά της. Δεν πρόκειται να ανακατευτώ στην κρίσιμη δουλειά τους» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η θέση Μπάιντεν έρχεται σε αντίθεση με αυτή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας τους επέκρινε δημόσια και επανειλημμένα την Fed για έλλειψη δράσης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της αμερικανικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Πάουελ, έχει χαρακτηρίσει κι αυτός την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ως το κυρίαρχο καθήκον της Fed, αν και έχει δεχτεί κριτική για καθυστερημένη αντίδραση στην αύξηση των τιμών.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 6,3%, πολύ πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Fed για 2%. Ο PCE είναι η «αγαπημένη» μονάδας μέτρησης της τράπεζας για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μπάιντεν στέλνει στην Ουκρανία προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider