Τουρκία: Αμετάβλητο στο 14% το επιτόκιο, παρά τους κινδύνους σε λίρα και πληθωρισμό 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Αμετάβλητο στο 14% το επιτόκιο, παρά τους κινδύνους σε λίρα και πληθωρισμό 
Διατήρησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 14%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Aμετάβλητα διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια για πέμπτο μήνα, παρατείνοντας τη στάση αναμονής που έρχεται με μεγάλο κόστος για τη λίρα.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον κυβερνήτη Σαχάπ Καβτσιόγλου, διατήρησε το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 14%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Μετά την απόφαση, η λίρα διεύρυνε την πτώση της, υποχωρώντας 0,4% στα 16,4215 ανά δολάριο. Το τουρκικό νόμισμα έχει τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές μέχρι στιγμής το 2022 με απώλειες περίπου 19% έναντι του δολαρίου.

Σε υψηλό δύο δεκαετιών έφτασε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, στο 70% τον Απρίλιο, ο υψηλότερος από τον Φεβρουάριο του 2002, λόγω της απότομης πτώσης της λίρας, των αυξήσεων των δασμών στην ενέργεια και του πρόσφατου άλματος στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται τους επόμενους μήνες.

Έπειτα από μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, η κεντρική τράπεζα διατηρεί σταθερά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία μειώνει το βασικό επιτόκιο στο 11%

gazzetta
gazzetta reader insider insider