Ρεύμα: Όλη η διαδικασία υποβολής αίτησης για τις αναδρομικές επιδοτήσεις – Τι θα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Όλη η διαδικασία υποβολής αίτησης για τις αναδρομικές επιδοτήσεις – Τι θα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση
Όλη η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Power Pass, για την αντιστοίχιση των αιτήσεων με τους αριθμούς παροχής των λογαριασμών ρεύματος, την υποβολή αίτησης για φοιτητικές κατοικίες εσωτερικού, καθώς και για τα «πέναλτι» σε περίπτωση καταχώρισης ελλιπών ή ψευδών στοιχείων.

Με όσο το δυνατόν πιο αυτοματοποιημένο τρόπο θα πραγματοποιείται η υποβολή αίτησης για τις αναδρομικές επιδοτήσεις ρεύματος (Power Pass), στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτό τον σκοπό από την Κοινωνία της Πληροφορίας σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Ο δρόμος για την παροχή των αναδρομικών επιδοτήσεων άνοιξε χθες, με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Κλιματικό Νόμο, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις 14 με 15 Ιουνίου, με την «υποδοχή» των αιτήσεων να διαρκεί για περίπου 15 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιδοτήσεις θα καλύπτουν αποκλειστικά κύριες κατοικίες και φοιτητικές κατοικίες εσωτερικού, οι οποίες προμηθεύονται ρεύμα μέσω κυμαινόμενου τιμολογίου (δηλαδή περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής). Σκοπός είναι να «κουρευτούν» αναδρομικά προσαυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Ποσά θα επιστραφούν στην περίπτωση που το ποσό που θα προκύψει ξεπερνά τα 30 ευρώ, με πλαφόν τα 600 ευρώ.

Τα βήματα της αίτησης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία μεταξύ άλλων το περιεχόμενο της αίτησης και η διαδικασία υποβολής, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού των επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, για κάθε κύρια κατοικία θα μπορεί να υποβάλει αίτηση μόνο ένα μέλος της οικογένειας που διαμένει σε αυτήν. Με την «είσοδο» του ενδιαφερόμενου στην πλατφόρμα, το σύστημα θα εμφανίζει τα στοιχεία της κύριας κατοικίας και τον αριθμό παροχής, βάσει της φορολογικής δήλωσης του 2020 (ή του 2021 αν έχει υποβληθεί έως τότε).

Ο καταναλωτής θα πρέπει να επιβεβαιώσει αν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022), συνέχισε να διαμένει στην ίδια κατοικία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να καταχωρίσει τις πληροφορίες του νέου σπιτιού του ανά μήνα (Οκτώβριος 2021, Δεκέμβριος 2021, κ.ο.κ.) για την εν λόγω περίοδο.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί από τους φοιτητές που νοικιάζουν κατοικία στο εσωτερικό και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2020 ή το 2021, στην οποία έχουν δηλώσει το εν λόγω ακίνητο ως κύρια κατοικία. Για έναν φοιτητή που δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, η αίτηση χρειάζεται να γίνει από τον ένα από τους δύο γονείς, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν δηλώσει το μίσθωμα της φοιτητικής κατοικίας στη δική τους φορολογική δήλωση. Επίσης, και για τη φοιτητική κατοικία θα μπορούν να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία για το χρονικό διάστημα που καλύπτουν οι αναδρομικές επιδοτήσεις.

Αυτόματος υπολογισμός των επιδοτήσεων

Για τους λογαριασμούς κάθε παροχής ρεύματος, η πλατφόρμα θα υπολογίσει αυτόματα την αναδρομική επιδότηση που αναλογεί, με βάση τα στοιχεία που θα παράσχουν οι εταιρείες προμήθειας και ο ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είναι ήδη γνωστό, τα προς επιστροφή ποσά θα είναι το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρώντας από αυτές τις εκπτώσεις του προμηθευτή, αλλά και τις επιδοτήσεις που έχουν ήδη παρασχεθεί από την πολιτεία, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Επομένως, ο σχετικός μαθηματικός τύπος είναι: Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * 60%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως αν οι επιβαρύνσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο συγκεκριμένο διάστημα ήταν 1.600 ευρώ, η έκπτωση από την πολιτεία 700 ευρώ και η έκπτωση του προμηθευτή 300 ευρώ, τότε η αναδρομική επιδότηση θα υπολογισθεί στην πρόσθετη επιβάρυνση των 1.000 ευρώ (1.600-600-400 = 1.000). Από το ποσό αυτό, θα επιστραφεί στον δικαιούχο το 60%, δηλαδή 600 ευρώ.

Αντιστοίχιση αίτησης με αριθμό παροχής

Με δεδομένο ότι η επιδότηση αφορά κύριες κατοικίες, στις περισσότερες περιπτώσεις κάθε αριθμός παροχής θα δηλωθεί από έναν μόνο δικαιούχο. Επομένως, σε περίπτωση που από τη διασταύρωση των στοιχείων προκύψει όντως ότι για ένα «ρολόι» έχει γίνει αποκλειστικά μία αίτηση, τότε η αντίστοιχη αναδρομική επιδότηση (αν προκύπτει) θα αποδοθεί σε αυτό τον αιτούντα.

Αν για μία παροχή έχουν γίνει δύο αιτήσεις, τότε στην περίπτωση που η μία από τις αιτήσεις αντιστοιχεί στο ΑΦΜ στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός, τότε το σύνολο της επιδότησης θα αποδοθεί στο αντίστοιχο φυσικό πρόσωπο. Αν και τα δύο ΑΦΜ των αιτήσεων δεν αντιστοιχούν στο πρόσωπο στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός, τότε η επιδότηση θα μοιρασθεί κατά 50% και στους δύο αιτούντες.

«Πέναλτι» για ανακριβή στοιχεία

Η ΚΥΑ θα προβλέπει επίσης την πραγματοποίηση ελέγχων στις αιτήσεις. Αν κατά τους ελέγχους προκύψουν ανακριβή ή ψευδή στοιχεία, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο στο φυσικό πρόσωπο που υπέβαλε την αίτηση. Το χρηματικό «πέναλτι» θα είναι το διπλάσιο του ποσού που έλαβε για αναδρομική επιδότηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Όλη η τροπολογία για τις αναδρομικές επιδοτήσεις στο ρεύμα – Καθαρό εισόδημα το πλαφόν των 45.000 ευρώ

Ρεύμα: Για ένα έτος η εφαρμογή του πλαφόν στην αγορά για μείωση των λογαριασμών

Σκυλακάκης: Στις 14 -15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider