Όλη η τροπολογία για τις αναδρομικές επιδοτήσεις στο ρεύμα – Καθαρό εισόδημα το πλαφόν των 45.000 ευρώ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλη η τροπολογία για τις αναδρομικές επιδοτήσεις στο ρεύμα – Καθαρό εισόδημα το πλαφόν των 45.000 ευρώ
Οι αναδρομικές επιδοτήσεις καλύπτουν τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Αφαίρεση και των «έμμεσων εκπτώσεων» μέσω των σταθερών τιμολογίων, από την ανάκτηση του 90% των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών, προβλέπει άλλη ρύθμιση στην τροπολογία. Ανοίγει ο δρόμος και για την έναρξη του προγράμματος αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, με τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τον δρόμο για την απόδοση των αναδρομικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ανοίγει τροπολογία που κατέθεσε χθες αργά το βράδυ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Κλιματικό Νόμο. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση, τα ποσά θα αποδοθούν μετά από αιτήσεις των καταναλωτών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα αναπτύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα περιγράφει τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, καθώς και το χρονικό διάστημα υποβολής.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει τον επόμενο μήνα, με πιθανότερη έναρξη στις 14 με 15 Ιουνίου. Η υποβολή αιτήσεων θα είναι δυνατή για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Όπως είναι γνωστό, οι επιδοτήσεις αφορούν τους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022. Με βάση τη ρύθμιση, δικαιούχοι είναι καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.

Η ενίσχυση καλύπτει τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό. Το ποσό της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο 60% της αύξησης των λογαριασμών ρεύματος, που έχουν εκδοθεί την περίοδο αναφοράς, αφαιρώντας από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής τις επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί από την πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης καθώς και τις τυχόν εκπτώσεις που έχουν παράσχει στους καταναλωτές οι προμηθευτές τους.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι, έπειτα από την αφαίρεση των παραπάνω ποσών, επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση πάνω από 30 ευρώ. Το ανώτερο όριο της επιδότησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Εκτός οι «έμμεσες εκπτώσεις» από τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών

Στην ίδια τροπολογία, άλλη ρύθμιση καθορίζει τη φορολόγηση με 90% των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο 2022. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, από τα ποσά που θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά, θα αφαιρεθούν και οι «έμμεσες εκπτώσεις» που παρείχαν οι εταιρείες προς τους πελάτες τους μέσω των άμεσων τιμολογίων, πέρα από τις άμεσες εκπτώσεις.

Η αφαίρεση θα γίνει με την απάλειψη του ποσοστού των συμβάσεων προμήθειας ρεύματος με σταθερά τιμολόγια.

«Ως Ποσοστό των Συμβάσεων Προμήθειας Σταθερής Τιμής λαμβάνονται οι ποσότητες που διατέθηκαν ανά μήνα εξέτασης από προμηθευτή, είναι ίδιο πρόσωπο υπόχρεο συνδεδεμένο αυτόν πρόσωπο, σε τελικούς καταναλωτές δυνάμει συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που δεν αναπροσαρμόζονται με βάση τη διακύμανση των τιμών στις ως άνω αγορές και που έχουν συναφθεί πριν 1η Οκτωβρίου 2021, χωρίς μεταγενέστερη μεταβολή στους όρους αυτών, προς σύνολο των ποσοτήτων που διατέθηκαν στους τελικούς καταναλωτές, του ίδιου μήνα από ως άνω προμηθευτή», επισημαίνεται στην τροπολογία.

Πιστοποίηση από ορκωτό λογιστή

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε παραπέμψει στην κυβέρνηση το κατά πόσο θα αφαιρεθούν ή όχι οι «έμμεσες εκπτώσεις» από τα προς ανάκτηση ποσά, καθώς όπως είχε αναφέρει στη Βουλή ο Πρόεδρος της Αρχής, Αναπληρωτής Καθηγητής Αθ. Δαγούμας, η απόφαση αυτή εκφεύγει από τη «σφαίρα ευθύνης» της, αποτελώντας θέμα της φορολογικής αρχής. Πάντως, ο κ. Δαγούμας είχε αναφέρει ότι είναι εύλογο να αφαιρεθούν και τα εν λόγω ποσά.

Επίσης, θα αφαιρεθούν επίσης και τα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών από διμερείς συμβάσεις που είχαν κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο με κάποιον προμηθευτή. Τα έσοδα αυτά, όπως και τα ποσά τόσο για τις «έμμεσες εκπτώσεις» όσο και για τις άμεσες ελαφρύνσεις των εταιρειών προς τους πελάτες τους, θα πιστοποιηθούν από ορκωτό λογιστή.

Με βάση τη «φόρμουλα» της ρύθμισης, το ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί από τη ΡΑΕ ανά παραγωγό και θα επιβληθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα έσοδα από την εισφορά αποδίδονται στον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία « Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές.

Χρηματοδότηση από το ΤΕΜ της αντικατάστασης των ηλεκτρικών συσκευών

Με την τροπολογία, προβλέπεται επίσης ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα ανανέωσης ηλεκτρικών συσκευών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υλοποίηση της δράσης αντικατάστασης ψυγείων και κλιματιστικών που πρόκειται να «τρέξει» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως έχει εξαγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, άλλη ρύθμιση θεσπίζει τη μεταφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσών από τον Λογαριασμό ΥΚΩ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Επομένως, αυξάνονται τα διαθέσιμα ποσά του Ταμείου, για την παροχή επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Τον Ιούνιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για την αναδρομική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Σκυλακάκης: Στις 14 -15 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει πλατφόρμα για το επίδομα ρεύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider