Οικονομολόγοι: Στο 30% η πιθανότητα μιας επικείμενης ύφεσης το 2023 στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονομολόγοι: Στο 30% η πιθανότητα μιας επικείμενης ύφεσης το 2023 στις ΗΠΑ
Παρότι είναι αδύνατο να το πει κανείς με σιγουριά, οι πιθανότητες για μια ύφεση στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά αυξάνονται σταθερά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg

Την ώρα που οι αγορές βρίσκονται υπό πίεση, ο πληθωρισμός είναι υψηλός και αναμένεται άνοδος των επιτοκίων, κάτι που θα κάνει τον δανεισμό πιο ακριβό, πολλοί Αμερικανοί αναρωτιούνται αν η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς μια ύφεση, αναφέρει το CNBC.

Παρότι είναι αδύνατο να το πει κανείς με σιγουριά, οι πιθανότητες για μια ύφεση στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά αυξάνονται σταθερά, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg. Μάλιστα, 37 οικονομολόγοι ορίζουν την πιθανότητα στο 30%, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με την εκτίμηση τρεις μήνες νωρίτερα.

Για «πολύ, πολύ υψηλό κίνδυνο» ύφεσης στις ΗΠΑ προειδοποίησε τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ο Πρόεδρος της Goldman Lloyd Blankfein. Ωστόσο, αντιστάθμισε το σχόλιο του δηλώνοντας πως η Federal Reserve «έχει πολύ ισχυρά εργαλεία» και πως μια ύφεση δεν είναι δεδομένη.

Ενώ, όπως σχολιάζει σχετικά κορυφαίος αναλυτής της PNC Financial Services Group, Gus Faucher, «η πιθανότητα μιας ύφεσης φέτος είναι σημαντικά χαμηλή», ωστόσο «είναι το 2023 και το 2024 είναι πιο επικίνδυνες χρονιες, τονίζει.

Σύμφωνα με το CNBC, η «απειλή» για μια ύφεση είναι τυπικά περίπου στο 15%, μια τυχαία χρονιά, λόγω των αναπάντεχων γεγονότων και των διαφόρων παραγόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Blankfein της Goldman προειδοποιεί για «πολύ, πολύ υψηλό κίνδυνο ύφεσης» στις ΗΠΑ

Bloomberg: Η ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να ξεπεράσει την Κίνα, πρώτη φορά από το 1976

gazzetta
gazzetta reader insider insider